NETIPIČNA OSVETA »DJEVOJKE KOJA OBEĆAVA« Ispravljanje nepravde

Djevojka koja obećava
»Djevojka koja obećava« (Promising Young Woman); drama/triler; redateljica: Emerald Fennell; glume: Carey Mulligan, Bo Burnham

Dodjela Zlatnih globusa za najbolja filmska ostvarenja u prošloj godini održava se 28. veljače. Četiri nominacije ima britansko-američka drama s elementima trilera »Djevojka koja obećava«, i to za najbolji film, režiju, scenarij i glavnu glumicu, te stiže u hrvatska kina.

Iako je to prvi dugometražni film glumice Emerald Fennell, veoma se dobro snašla i u redateljskim postupcima i posebice u osmišljavanju originalnoga scenarija. Carey Mulligan izvrsno je utjelovila glavni lik djevojke Cassandre – Cassie, i vrlo je uvjerljiva u svim njezinim vidovima i karakterizaciji likova u koje se prerušava. Kostimografija i šminka dobro naglašuju te promjene, a izbor popratnih pjesama tekstovima dodatno objašnjava i upotpunjuje fabulu.

Film na vrlo neuobičajen, napet i iznenađujući način, s mjerom uznemirenosti za gledatelja, prikazuje kako se žele ispraviti nepravde iz prošlosti, što je ujedno netipična osveta.

Cassandra je bila uspješna studentica medicine, kao i njezina najbolja prijateljica Nina. Međutim, neobuzdane mladenačke igre njihovih kolega uzrokovale su Nininu smrt na okrutan način. Zbog toga je Cassie, iako je željela postati liječnicom, prekinula studij. Zaposlila se u kafiću gdje radi danju, a noću prerušena potajno ostvaruje naum o kažnjavanju počinitelja nedjela. Zanimljivo je jesu li ili nisu oni promijenili svoje stajalište…