SLOVENSKA DRAMA »IZBRISANA« Izbrisani zbog podrijetla

Izbrisana
»Izbrisana« (Erased); drama; redatelj: Miha Mazzini; glume: Judita Franković Brdar, Sebastian Cavazza, Izudin Bajrović, Jernej Kogovšek

Hrvatskom premijerom izvrsnoga slovenskoga filma »Izbrisana«, u koprodukciji s Hrvatskom i Srbijom, svečano je zatvoren 13. Festival tolerancije – JFF Zagreb. Redatelj i scenarist Miha Mazzini napisao je odličan, inteligentan scenarij, nagrađen na međunarodnom festivalu FEST, na temelju sudbina više ljudi.

Posljedice istinitoga događaja

Godine 1992. izbrisana je iz računalnoga popisa stanovnika Slovenije 25.671 osoba samo zato što nije ondje rođena ili su joj roditelji druge nacionalnosti ili, kako u filmu kažu, »svi koji su imali prezime na -ić«. Posljedice toga istinitoga događaja i danas snosi oko 600.000 ljudi.

Vrlo osjetljiva tema vješto je režirana, ima dobar ritam, napetost, lijepu fotografiju dobro kadriranu i dramaturški je ujednačena. Film će doći u hrvatska kina.

Glavni lik djevojke Ane izvrsno tumači hrvatska glumica Judita Franković Brdar, koja je za tu ulogu dobila slovensku nagradu, a film još tri njihove nagrade među kojima i za glazbu, koju su napisali i hrvatski skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević. Vrlo osjetljiva tema vješto je režirana, ima dobar ritam, napetost, lijepu fotografiju dobro kadriranu i dramaturški je ujednačena. Film će doći u hrvatska kina.

Sve je bezuspješno

Ana Jovanović kao dijete se doselila s roditeljima u Sloveniju iz Srbije. Ondje je odrasla, govori slovenski i radi kao omiljena odgojiteljica u dječjem vrtiću. Kad je došla roditi u bolnicu, ispostavilo se da njezinih dokumenata više uopće nema, izbrisana je iz popisa stanovništva. Najveći je problem što joj ne daju kćer, jer je malena upisana s obzirom na to da je rođena u Sloveniji.

Nastojeći riješiti problem, iznenađena Ana susreće još izbrisanih ljudi, poput mladića Senada (Kogovšek), obraća se slovenskim medijima, pokušava pomoći i djetetov otac (Cavazza), ali sve je bezuspješno. Anin otac (Bajrović), s kojim nije u dobrim odnosima, jedini pokazuje odlučnost i pomaže…