DNEVNIK PAULINE P. NA VELIKOM EKRANU Mašta može svašta

Dnevnik Pauline P.
»Dnevnik Pauline P.«; hrvatski obiteljski igrani film; redatelj: Neven Hitrec; glume: Katja Matković, Judita Franković Brdar, Igor Kovač, Borko Perić

Već je odavno knjiga »Dnevnik Pauline P.« autorice Sanje Polak djeci najomiljenija lektira i velik poticaj na čitanje, kao i njezini nastavci. Kazališnu prilagodbu dobila je prije 17 godina, a sada je prvi put ekranizirana kao istoimeni film za djecu i odrasle. To je vrlo važno za hrvatsku kinematografiju u kojoj bi trebalo snimati više filmova za djecu. Kao što je bio uspješan serijal filmova o književnom liku dječaka Koka prema romanima Ivana Kušana, mogao bi biti i serijal o djevojčici Paulini.

Na zagrebačkoj premijeri u kinu Studentskoga centra sva su djeca u gledalištu bila oduševljena jer lako se poistovjećuju s likovima. Film doista ima pozitivno, vedro i duhovito ozračje, s puno komičnih scena i onih s elementima fantastike. Jer Paulina je djevojčica bujne mašte, maštanje joj je hobi, kako sama kaže, a »mašta može svašta«.

Upravo su mašta i niz odabranih motiva iz knjige omogućili redatelju Nevenu Hitrecu da se i on maštovito i zabavno poigra filmskim jezikom, različito stilizirano prilazi svakomu motivu te umeće i animirane dijelove. Stvara time zanimljiv kolaž zgoda i nezgoda Pauline P. koju sjajno utjelovljuje desetogodišnja Katja Matković. Međutim, ta fragmentarnost nažalost ide na štetu dramaturške cjeline. U filmu ima dvadesetak dječjih likova i toliko djece, koja su se dobro snašla u svojim ulogama, te niz profesionalnih glumaca.

Film je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje učenicima osnovnih škola, a metodički priručnik uz film pripremila je književnica Sanja Polak.