RAZOTKRIVANJE SESTRINSKIH TAJNA Važan je iskren razgovor

Film »Moja sestra mršavica«
»Moja sestra mršavica« (Min lilla syster); drama; redateljica: Sanna Lenken; glume: Rebecka Josephson, Amy Diamond, Maxim Mehmet

Sve do početka nove školske godine program za djecu »Kino Bibijada« u zagrebačkom kinu »Europa« donosi srijedom i nedjeljom pomno odabrane filmove za predškolce te za osnovnoškolce od osam, deset i dvanaest godina. Ulaz je slobodan, i uvijek se nakon projekcije razgovara s djecom o filmu. Na kraju ljeta organizirat će se izložba dječjih crteža o onom što im se u filmovima najviše svidjelo.

Svaka ima svoju tajnu

Švedsko-njemački igrani film »Moja sestra mršavica« prvi je dugometražni film redateljice i scenaristice Sanne Lenken. Osvojio je više nagrada, među kojima je »Kristalni medvjed« na »Berlinaleu« 2015. godine za najbolji film u programu »Generation Kplus«, te je bio finalist za Europsku filmsku nagradu mlade publike. Ima vrlo važnu temu, o kojoj je redateljica prije snimila kratkometražni film. Riječ je o poremećaju u prehrani, anoreksiji, bolesti koja se često skriva, a posljedice su teške. U Hrvatskoj je lani o toj temi snimljen dokumentarac »Žena zmaj« Ivane Sansević.

»Moja sestra mršavica« vrlo je dobro snimljen i režiran film, dinamičan i dirljiv istodobno, s odličnim mladim glumicama u glavnim ulogama.

»Moja sestra mršavica« vrlo je dobro snimljen i režiran film, dinamičan i dirljiv istodobno, s odličnim mladim glumicama u glavnim ulogama. To su sestre Stella (Josephson), mlađa i punašnija, kojoj je uzor starija, lijepa i mršava sestra Katja (Diamond), koja je pak uspješna u umjetničkom klizanju na ledu. Koliko god su bliske, toliko su i različite i pune međusobnih podbadanja i nesigurnosti odrastanja te svaka ima svoju tajnu. Tim tajnama uvjetuju jedna drugu na šutnju, ne razgovarajući o tome s roditeljima.

Važan iskren razgovor

Stella je zaljubljena u pogrješnu osobu, a Katja skriva anoreksiju. Tek kada se Katja razboli, istina izlazi na vidjelo. Pomoć roditelja je prisutna, kao i trenera Jacoba (Mehmet). Djevojčice pomalo shvaćaju koliko je važan iskren razgovor, i međusobno i s roditeljima…