FILM »KORZET« Druga strana osobnosti

Korzet
»Korzet« (Corsage); drama; redateljica: Marie Kreutzer; glume: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister

U sklopu trećega proljetnoga izdanja Mreže festivala Jadranske regije prikazuju se besplatno četiri nagrađivana filma na njihovoj platformi od 21. do 28. travnja. Među njima je i vrlo dobar film »Korzet«, austrijski kandidat za Oscara, nastao u koprodukciji triju europskih kinematografija. Posebno je izvrsna glavna glumica Vicky Krieps, na čiji je poticaj film nastao. Od svjetske premijere u Cannesu u programu »Izvjestan pogled«, gdje je ona nagrađena za najbolju ulogu, preko »Srca Sarajeva« do nagrade Europske filmske akademije za najbolju glumicu nizala su se priznanja. U Hrvatskoj je film premijeru imao na Zagrebačkom filmskom festivalu i prikazuje se u neovisnim kinima.

Riječ je o povijesnoj osobi Elizabeti Bavarskoj, austrijskoj carici i ugarsko-hrvatskoj kraljici (1837. – 1898.), udanoj za cara i kralja Franju Josipa I. Poznata je kao mlada i lijepa carica Sisi, o kojoj je već snimljeno dosta filmova i serija.

No film »Korzet« na temelju njezinih osobina, i to posebice onih manje poznatih i mračnih, prikazuje fikcionalan njezin život tijekom jedne godine, kada je napunila 40 godina i željela zadržati mladolik izgled unatoč nemirima i autodestruktivnim mislima. Redateljica i scenaristica austrijska je autorica Marie Kreutzer, koja je pronašla dobar redateljski pristup, zabavan i moderan, zadržavajući onodobnu lijepu scenografiju i kostimografiju, prikazanu dobrom fotografijom. Unijela je brižnu stranu carice kada posjećuje zatvorenike i bolesnike u umobolnici i pomaže im. Boravi na čestim putovanjima i oduševljava se prvom kamerom koja snima pokretne slike…