JAPANSKA ANIMACIJA »SUZUME« O SVLADAVANJU POSLJEDICA POTRESA Zadržati nadu u budućnost

Suzume
»Suzume« (Suzume no Tojimari); animirani film/fantazija; redatelj: Makoto Shinkai; glasovi: Nanoka Hara, Hokuto Matsumura

U kinima je japanski animirani film »Suzume«, tipičan njihov umjetnički anime. Iako nije dio Animafesta Zagreb, koji se održava od 5. do 10. lipnja, dobar je uvod u najveći hrvatski svjetski filmski festival. Na Animafestu će biti šest dugometražnih filmova za odrasle gledatelje, kao što su i oni u kratkometražnom natjecanju, ali će biti i bogat program filmova za djecu i obitelji.

Makoto Shinkai redatelj je i scenarist anime »Suzume«, koji je prikladan i za mlade jer je riječ o odrastanju istoimene 17-godišnje glavne junakinje. Shinkai navodi da su ga djelomično na scenarij nadahnula dva djela glasovitoga japanskoga pisca Harukija Murakamija, »Superžaba spašava Tokio« i »Kafka na žalu«, te jedan anime film. Zanimljivo je da će na Animafestu biti francuski film »Slijepa vrba, usnula žena«, također inspiriran Murakamijevim djelima.

»Suzume« je vizualno jako lijep, posebice su zadivljujući naslikani krajolici, a likovi su oblikovani kao tipični japanski iz animea, uz dobru animaciju. U tom je najveća umjetnička vrijednost. Tematski je najviše fantazija u kojoj se miješaju vremenske dimenzije, ali i stvarni događaji. Iz zbilje dolaze prirodne katastrofe, potresi i cunami, koji su pogodili Japan, posebice 2011. godine.

Posljedica tih strašnih nepogoda i strah koji je potom zavladao utjecao je na obiteljsku situaciju Suzume. No ona unatoč svemu zadržava nadu u budućnost i želi pomoći. Idući u školu, susreće mladića Soutu koji traži vrata kako bi ih zatvorio i spriječio nove katastrofe. Suzume mu se pridružuje u tom neobičnom svijetu iza vrata…