POSELJEDNJI FILM ROGERA MICHELLA KAO ODA VETERANIMA Za plemenit cilj

Vojvoda
»Vojvoda« (The Duke); humoristična drama; redatelj: Roger Michell; glume: Jim Broadbent, Helen Mirren, Fionn Whitehead, Jack Bandeira

Britanski film »Vojvoda« izvrsna je komedija s dramskom potkom, snimljena prema istinitu događaju. Redatelj Roger Michell poznat je posebice po glasovitom filmu »Ja u ljubav vjerujem«. »Vojvoda« mu je, nažalost, posljednji film jer je nakon završetka umro. No u njemu je pokazao svoje veliko redateljsko umijeće te stvorio i zabavan i duhovit i sentimentalan film, čime je ublažio moguću tešku socijalnu dramu i obiteljske probleme.

Glavni je junak iz Newcastlea, Kempton Bunton (1904. – 1976.), dobar čovjek, idealist, empatičan, aktivist za plemenite ciljeve u želji da država pomogne umirovljenicima i ratnim veteranima. Bio je poput Don Quijotea i Robina Hooda svojega vremena. On je 1961. godine iz londonske Nacionalne galerije ukrao sliku Francisca Goye »Vojvoda od Wellingtona« s nakanom da se velikom količinom novca koji je država nudila za povrat barem omogući umirovljenicima i veteranima besplatna televizija.

Kempton je završio na sudu, ali prema riječima odvjetnika on je samo posudio sliku za viši cilj, za dobrobit čovječanstva. No je li posrijedi krađa ili posudba te je li doista on ukrao sliku i kako je riješio obiteljske odnose, vrijedi otkriti u filmu. Dijalozi su duhoviti, posebice Kemptonove riječi i razmišljanja, a cijelo je vrijeme pisao autobiografske kazališne komade.

Film ima dobru kameru, zanimljivo i vješto kadriranje s dosta metafilmskih elemenata. Scenografija i kostimografija u skladu su s tipičnim britanskim obilježjima. A dobru glumačku ekipu predvode sjajni oskarovci Jim Broadbent i Helen Mirren.