O »NEVIDLJIVOM SVIJETU«: Dokumentarni film tematizira razvoj tehnologije

»Tko bi rekao – fantazije umreženog svijeta« (Lo and Behold, Reveries of the Connected World); dokumentarni film; redatelj: Werner Herzog; sudjeluju: Werner Herzog, Lawrence Krauss, Elon Musk, Lucianne Walkowicz

Filmski festival o ljudskim pravima, 14. Human Rights Film Festival (HRFF), održan je od 5. do 12. prosinca u zagrebačkom kinu »Europa« i od 8. do 12. prosinca u riječkom »Art-kinu«. Donio je niz zanimljivih i angažiranih filmova, većinom dokumentarnih, ali i igranih, te niz popratnih programa i radionica.

Otvorila su ga dva dokumentarna filma, kratak »Vodi me kući« (Take Me Home), posljednji, vrlo dobar i simboličan uradak nedavno preminuloga iranskoga redatelja Abbasa Kiarostamija, te američki dugometražni »Tko bi rekao – fantazije umreženog svijeta«, nagrađivanoga njemačkoga redatelja i scenarista Wernera Herzoga, koji dolazi i u redovit kinoprogram, kao i još nekoliko filmova s HRFF-a.

Herzog se bavi vrlo zanimljivom i važnom temom, pojavom interneta i umreženoga svijeta, razvojem tehnike i tehnologije, robotike, robota, umjetne inteligencije, i to od početaka šezdesetih godina u Los Angelesu do moguće situacije u budućnosti. On razgovara sa znanstvenicima i osobama važnim za te pronalaske, rad i iskustva. No Herzog, koliko god ističe nepredvidljive, neplanirane i sanjane fantazije o tehnologiji koja je ipak stvorena i koja je dala dosta toga dobroga, toliko upozorava i na njezinu lošu i opasnu stranu, navodeći i primjer tragedije američke obitelji, kao posljedicu neimanja privatnosti na internetu. Film je strukturiran u deset poglavlja koja kronološki prate stvaranja, promjene, misli i snove o umreženom nevidljivom svijetu današnjice.

U popratnom programu HRFF-a bila je i poticajna tribina »U dobroj vjeri: vjernici koji žive svoju vjeru uvažavajući uvjerenja drugih«, uz srednjometražni američki dokumentarni film.