DOKUMENTARNA ODA ENNIJU MORRICONEU Velikan filmske glazbe

Ennio
»Ennio« (Ennio: The Maestro); dokumentarni/biografski/glazbeni film; redatelj: Guiseppe Tornatore; sudjeluju: Ennio Morricone, Bernardo Bertolucci, John Williams

Na Pulskom filmskom festivalu bila je hrvatska premijera izvrsnoga talijanskoga dokumentarnoga filma »Ennio«. Sada je dio programa »Pula u Zagrebu«, koji se tijekom rujna prikazuje u kinu »Metropolis« u Muzeju suvremene umjetnosti. Taj već nagrađivan film opsežna je posveta jednomu od najvećih skladatelja filmske glazbe Enniju Morriconeu (1928. – 2020.). Njegova je glazba uvelike obogatila svaki od više od četiri stotine filmova, ali i samostalno ostala vrijedna u glazbenom smislu.

Iako traje dva i pol sata, film je toliko zanimljiv da vrijeme brzo prolazi. Režirao ga je i scenarij napisao Guiseppe Tornatore, kojega je Moriccone jako cijenio. Montaža je vrlo dobra i stvara dobar ritam. Osim što ima dokumentarne dijelove, izjave najvećih svjetskih redatelja i skladatelja te arhivske snimke, ujedno je filmski esej o filmskoj glazbi te »masterclass« koji drži Morricone, iz kojega se mnogo može naučiti.

Doznaje se i o Ennijevu životu. U početku nije mislio da će glazba biti njegov život. Diplomirao je trubu i kompoziciju na konzervatoriju »Santa Cecilija« u Rimu, obitelj mu je bila važna, a dirigirao je samo svoje skladbe na koncertima. Gostovao je i u Hrvatskoj.

Ulazak u filmski svijet i svjetsku slavu Enniju je donijela suradnja sa Sergiom Leoneom, na vesternima kojima je dao umjetničku i emocionalnu notu te time veću vrijednost. Uz to, jedna od najdojmljivijih glazba ona je u filmu »Misija«. Morricone je vješto komponirao i prirodne zvukove.