NORVEŠKA OBITELJSKA RATNA DRAMA Djeca spašavaju djecu

Prijelaz
»Prijelaz« (Flukten over grensen / The Crossing); drama; redateljica: Johanne Helgeland; glume: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine, Bianca Ghilardi-Hellsten

Najbolji ovogodišnji europski film za djecu i dobitnik Nagrade mlade publike, čiji je izbor organizirala Europska filmska akademija, norveška je obiteljska ratna drama »Prijelaz«, dostupna na platformama. Glasači su bila djeca između 12 i 14 godina iz europskih zemalja, među njima i dvadesetak učenika iz Hrvatske, te su birali između triju finalista.

Film »Prijelaz« nastao je na temelju istoimenoga romana za djecu ugledne norveške književnice Maje Lunde (1975.), poznate u Hrvatskoj po knjizi za odrasle »Povijest pčela«. Riječ je o dvoje djece iz Norveške, hrabroj Gerdi i neodlučnom njezinu bratu Ottu. Oni su za Drugoga svjetskoga rata, pred Božić 1942. godine, nakon što su njihovi roditelji uhićeni, u podrumu pronašli skrivenu židovsku djecu, brata i sestru, Daniela i Saru. Pomogli su im da prijeđu granicu s neutralnom Švedskom i dođu do otca. Njihovo putovanje bilo je puno opasnosti, ali i odvažnosti i odanoga prijateljstva. Posebno je zanimljiv i pametan lik Gerde te važne Ottove unutarnje promjene. Film je vrlo dirljiv, topao i s primjerom kako i djeca mogu spasiti djecu.