KAD GLUMAC NE MOŽE POBJEĆI OD SEBE Višestruki izazovi

Izvan igre
»Izvan igre« (»The Way Back«); drama/športski; redatelj: Gavin O’Connor; glume: Ben Affleck, Janina Gavankar

Film koji je imao sreće da barem kratko bude u kinima prije zatvaranja zbog koronavirusa te je otad na internetu jest vrlo solidna američka drama i ujedno športski film »Izvan igre«. Scenarist je Brad Ingelsby, a redatelj Gavin O’Connor, s kojim je glavni glumac Ben Affleck, inače i sâm vrlo uspješan redatelj i oskarovac, već surađivao u akcijskom krimiću »Računovođa«, a uskoro bi u kina trebao doći triler »Deep Water« u kojem je isto glavni protagonist.

Upravo je Affleck sjajan, uvjerljiv i posve prirodan u filmu »Izvan igre«, u kojem se naslućuju i referencije na njegov stvarni život, posebice na ovisnost o alkoholu, čemu se othrvao uz stručnu pomoć te navodio da mu je u tome snimanje toga filma pomoglo, kao što je on mogao uvelike pridonijeti vjerodostojnosti lika.

A doista se sve u filmu vrti oko lika Jacka Cunninghama, nekadašnjega uspješnoga košarkaša koji je posrnuo nakon obiteljske tragedije, gubitka sina, i dugo mu je trebalo da nađe način povratka u normalan život, na što upućuje izvorni naslov filma. Izvrsna kamera španjolsko-katalonskoga direktora fotografije Eduarda Graua stavlja ga stalno u središte te odabirom odgovarajućih rakursa odlično naglašuje njegovu fizičku jakost i visinu nasuprot velikoj unutarnjoj ranjivosti i boli. Postoje dugi kadrovi bez riječi, ispunjeni izvrsnom glazbom Roba Simonsena, koji potkrjepljuju ozračje i dubinu duše.

Jack se mora nositi s mnogim izazovima i u privatnom i poslovnom životu te u odnosu s ljudima. Priliku dobiva kada prihvati poziv da trenira srednjoškolski košarkaški klub, u kojem je nekad bio najuspješniji igrač. To je ujedno pomoć igračima u njihovim problemima, za koje on ima razumijevanja, posebice Brandonu. Ipak, u privatnom životu sa suprugom Angelom za problem s ovisnošću potrebna je stručna pomoć…