TRI DESETLJEĆA NAKON SILOVANJA Put iscjeljenja

»Veće od traume« (Bigger than trauma); hrvatski dokumentarni film redateljice Vedrane Pribačić
»Veće od traume« (Bigger than trauma); hrvatski dokumentarni film; redateljica: Vedrana Pribačić; sudjeluju: članice terapijske skupine

Hrvatskih filmova na ovogodišnjem ZagrebDoxu, međunarodnom festivalu dokumentarnoga filma, bilo je pet i svi su prikazani premijerno. Izdvojio se dokumentarac »Veće od traume« redateljice Vedrane Pribačić koji je dobio posebno priznanje žirija u regionalnoj konkurenciji i koji se gledateljima najviše svidio, s gotovo najvišom ocjenom 4,94, pa je dobitnik nagrade publike Zaba. Drugi hrvatski film koji se svidio gledateljima jest »Hrvatskog narodnog preporoda« Gorana Devića, koji je s ocjenom 4,48 na desetom mjestu.

Dokumentarci pobjednici i dobitnici Velikoga pečata jesu švedski »Sabaya« u međunarodnoj konkurenciji i švicarsko-srpski »Dida« u regionalnoj. Film koji na najbolji način promiče ljudska prava i dobitnik je nagrade Movies That Matter jest danski »Kuća od krhotina« o ukrajinskoj djeci.

Dokumentarni film »Veće od traume« tematski je vrlo važan, istodobno potresan i pozitivan. Govori o skupini žena iz Slavonije, posebice iz Vukovara, koje su preživjele Domovinski rat, ali su i doživjele strahotu silovanja. To su skrivale osjećajući velik strah i sram te imajući mnoge posljedice. Ipak, nakon gotovo trideset godina, odlučile su potražiti pomoć u stručnom terapijskom programu Ja sam mnogo više od moje traume. U njemu su izgrađivale zajedništvo i povjerenje te tražile zdrav dio u sebi kako bi se iscijelile. Mukotrpno su u tome i uspjele.

U filmu se vrlo obzirno i suptilno isprepleću sekvence s terapija i svjedočenja tih žena, prikazujući put iscjeljenja. Dramaturgija je posebno dobra, a odličan odabir glazbe pridonosi ozračju filma.