»SEDAM MINUTA NAKON PONOĆI« Utjeha u boli pred gubitkom majke

»Sedam minuta nakon ponoći« (A Monster Calls); drama/fantazija; redatelj: J. A. Bayona; glume: Liam Neeson, Lewis MacDougall, Felicity Jones

Američko-španjolski film »Sedam minuta nakon ponoći« prikladan je za djecu iznad 12 godina, a istoga je uzrasta i glavni lik, dječak Conor (MacDougall). To je dirljiva drama o prihvaćanju bolesti i smrti jednoga od roditelja, bijegu u maštu kako bi se ondje našla utjeha te pripremi da se suoči s bolnom istinom i na kraju je prihvati.

Film je nastao prema istoimenoj knjizi Patricka Nessa, koji je i scenarist, na temelju zamisli Siobhana Dowda. Produkcijski je zahtjevan, ali vizualno vrlo uspješan jer skladno spaja igrane i animirane dijelove te brojne specijalne efekte u cjelinu, koju prati efektna ilustrativna glazba. Snimljen je u Engleskoj i Španjolskoj. Prema broju nominacija, po desetak, favorit je za španjolske godišnje nagrade »Goya« i »Gaudi«, koje će uskoro biti dodijeljene.

Dirljiva drama o prihvaćanju bolesti i smrti jednoga od roditelja, bijegu u maštu kako bi se ondje našla utjeha te pripremi da se suoči s bolnom istinom i na kraju je prihvati.

Conor živi s majkom (Jones) koja je smrtno bolesna, u školi doživljava zlostavljanje od dječaka iz razreda, a u snu ima noćne more. Sklon je crtanju i slikanju, što često s mamom radi. Ljutit je na životne okolnosti pa bježi u svijet mašte da bi mogao izdržati bol. Utjehu mu pruža neobično, dobro čudovište koje se pojavljuje uvijek sedam minuta nakon ponoći. Riječ je o stablu koje oživi i poprimi donekle ljudski oblik (glas Liam Neeson). Postaje mu pouzdan prijatelj koji ga animiranim pričama priprema za daljnji život te poboljšanje odnosa s otcem i bakom…

Lani je u kinima bio film u kojem je pak gorostas nakon ponoći pomagao djevojčici iz sirotišta. Riječ je o »Blagom fantastičnom gorostasu« prema istoimenomu romanu Roalda Dahla, u režiji Stevena Spielberga. A kako se nositi s gubitkom bliske osobe, tematiziraju i dva filma za odrasle – norveški »Glasnije od bombi« i američki »Skrivena ljepota« – koji su još u kinima.