MALO HUMORA, A IZOBILJE HUMANOSTI Čovječnost je ispred zakona

Neobični životi
»Neobični životi« (Hors normes); drama; redatelji: Olivier Nakache i Eric Toledano; glume: Vincent Cassel, Reda Kateb

Francuski redateljsko-scenaristički dvojac Olivier Nakache i Eric Toledano poznati su po izvrsnoj humorističnoj drami »Nedodirljivi« i suosjećanju prema bolesnicima i invalidima. Njihov film »Neobični životi«, koji je u kinima, drama je s blagim humorom, ali s golemom humanošću koja je važnija od zakona. Po socijalnoj angažiranosti bliska je filmovima redateljâ Kena Loacha i braće Dardenne.

Snimanje kamerom iz ruke pridonosi živopisnosti i brzomu tempu koji je postignut dobrom montažom. Glumci su vrlo uvjerljivi, a Vincent Cassel, poznat po akcijskim ulogama, vrlo suptilno donosi nježniju stranu i sebe i glavnoga lika Bruna. Likove mladih koji boluju od autizma najčešće utjelovljuju isto takve osobe te pružaju dirljive primjere skrbi o njima.

Početna ideja temelji se na istinitu događaju, o kojem su redatelji prvo snimili dokumentarac. Naime, dvojica suradnika preko svojih udruga pomažu i zbrinjavaju one koje bolnice ne žele primiti.

U filmu je uz Bruna, koji osigurava smještaj, suradnik Malik (Kateb), koji pak mladima s ruba društva pruža priliku da se obuče za terapeute. Oni rade iz srca i vjere za sve. No njihove su udruge na meti inspekcije jer nisu u zdravstvenom sustavu, a bolnice nehumano postupaju prema najteže oboljelima ili ih šalju udrugama. Pitanje je odnos zakona i čovječnosti – što je važnije?