UZ DRAMU »DOWNTON ABBEY« Sukob navika

Downton Abbey
»Downton Abbey«; drama; redatelj: Michael Engler; glume: Jim Carter, Maggie Smith, Michelle Dockery, Tuppence Middleton, Imelda Staunton

Jedna od najboljih i najgledanijih televizijskih serija jest raskošno producirana britanska »Downton Abbey«. Prikazala je život ugledne imućne obitelji Crawley i njihove brojne posluge početkom 20. stoljeća na njihovu imanju Downton Abbey. Svih šest sezona emitirano je u Hrvatskoj, a sada je stigao istoimeni film.

Film se nastavlja na seriju

Film se, kao i serija, odlikuje sjajnom kostimografijom i scenografijom koja izvrsno oslikava tadašnje vrijeme, u što se odlično uklapa glazba, i originalna i onovremena. Na premijeri u kinu »Cinestar Kaptol Boutique Cinema« britanski se veleposlanik obratio uzvanicima i publici.

Britak humor, dosjetke te važni dijalozi i ovaj put su najzanimljiviji i najbolji dio filma, uz uvijek odličnu cijelu glumačku ekipu.

Film se nastavlja na seriju, a scenarist mu je isti, oskarovac Julian Fellowes. Time se donekle zaokružuje priča o obitelji Crawley, premda daje i mogućnost nastavka. Mnogobrojnim likovima koji su bili dosad pridružuju se novi, otkrivaju se nove obiteljske tajne, planovi, ljubavi, smisao i važnost života. U to su naravno uključeni i vlasnici i njihova brojna posluga, koja također ima itekako puno svojih događaja.

Dolazak britanskoga kralja

Britak humor, dosjetke te važni dijalozi i ovaj put su najzanimljiviji i najbolji dio filma, uz uvijek odličnu cijelu glumačku ekipu.

Radnja se razvija oko dolaska britanskoga kralja Georgesa V. i kraljice Mary te princeze Mary u Downton Abbey, gdje su odsjeli za posjeta Yorkshireu. Njihov stvarni boravak u Yorkshireu poslužio je scenaristu da osmisli kraljevski posjet imanju obitelji Crawley. No to je izazvalo, osim iznenađenja i oduševljenja, mnogo stresa te otkrilo navike kraljevske posluge koja je suprotna posluzi u Downton Abbeyu, što je potaknulo glavni zaplet u filmu.