FRANCUSKA DRAMA »JULIEN U SREDINI« Manipulacija u obitelji

Julien u sredini
»Julien u sredini« (Jusqu’ ŕ la garde); drama; redatelj: Xavier Legrand; glume: Denis Ménochet, Léa Drucker, Thomas Gioria

Francuska drama »Julien u sredini« redatelja i scenarista Xaviera Legranda prvi put je u nas prikazana na Zagrebačkomu filmskom festivalu, a premijeru je imala na Venecijanskom, gdje je osvojila Srebrnoga lava za režiju, a Legrand i nagradu za najbolji prvi dugometražni igrani film. Toj cjelovečernjoj drami o obiteljskom nasilju tematski je prethodio autorov nagrađivani kratkometražni igrani film »Prije negoli je sve izgubljeno«.

Reagirati na vrijeme
U filmu »Julien u sredini« nastavljaju se problemi obitelji Besson, koji se sve više zaoštravaju. Redatelj izvrsno uspijeva njihovom gradacijom stvoriti jak intenzitet, napetost i trilersku završnicu, tako da gledatelji netremice slijede tijek mučne radnje.

U filmu »Julien u sredini« nastavljaju se problemi obitelji Besson, koji se sve više zaoštravaju. Redatelj izvrsno uspijeva njihovom gradacijom stvoriti jak intenzitet, napetost i trilersku završnicu, tako da gledatelji netremice slijede tijek mučne radnje. Glumačka cijela ekipa je dobra, a posebice Denis Menochet kao Antoine, bolestan suprug i otac koji manipulira svima, a najviše sinom Julienom (Gioria), te uplašena, ali brižna supruga i majka Miriam (Drucker). Kamera uvijek iz dobro odabranoga kuta bilježi događaje i izraze lica likova.

Obitelj Besson u procesu je rastave i manipulativnom postupku dobivanja skrbništva nad 12-godišnjim sinom, a kći je već punoljetna. Film pokazuje kako treba na vrijeme prepoznati i reagirati na manipulaciju i psihičko-mentalnu bolest, a ne dopustiti da se dogodi tragedija. Manipulatori su dugotrajno vješti u obmanjivanju, pretvaranju da su dobri, a u biti im treba stručna pomoć i liječenje, što je ujedno i spas za ostale članove obitelji.

Pozitivna reakcija susjeda

Izmanipulirani su i sutkinja i Antoinovi roditelji. Prikazano je kako treba zvati policiju što prije, a ne u zadnji čas, te da je pozitivna reakcija susjeda također prijeko potrebna u traženju pomoći. Zatvoriti oči pred vidljivim i čujnim nasiljem nije rješenje…