U ČEMU JE PRAVA LJUDSKA VELIČINA? Bodovi za drugi krug

Foto: Shutterstock | Najveći rođeni od žene, a Mesiji nije dostojan ni obuće odriješiti

Svako malo pojave se knjižna izdanja koja donose pregled ljudi koji su ostavili dubok trag na nekom životnom području. Bira ih se među političarima, umjetnicima, izumiteljima ili po nekom drugom kriteriju njihova doprinosa razvoju svojega naroda ili svijeta u cjelini. Naslovi obično glase: »100 najvećih« ili »50 najvećih«, ili je krug biranih još uži ako su samo rijetke epohe rađale takve velikane.

No slična izdanja donose različite popise. Test vremena neumoljivo gazi. Povijest kao da se poigrava sa svojim veličinama. Promijeni se kut gledanja i sustav vrijednosti pa dojučerašnje veličine gube važnost, a nekadašnji marginalci slave se kao veličine. Rijetko se ista imena pojave na novim popisima velikih. Koliko sličnosti s nekim športskim natjecanjima našega vremena! Odigra se prvi krug i onda ovisno o međusobnim rezultatima jedna momčad prenese nekoliko bodova u drugi krug, a neka ne prenese ništa.

Što Sveto pismo kaže o ljudskoj veličini? Ono odmah boduje za »drugi krug«. Ima svoje trajne kriterije pa povijesne promjene ne igraju nikakvu ulogu. Sveto pismo doduše ne donosi popis velikana, ali na nekim primjerima zorno pokazuje što je istinska ljudska veličina. Onima što su težili za utjecajnim mjestima, da budu prvi zdesna ili slijeva, kratko je rečeno da ne znaju što traže. No za Ivana Krstitelja rečeno je da je najveći rođen od žene.

Po čemu je to Ivan najveći? Bio je isposnik, pustinjak, asket, no takvih je bilo i prije i poslije njega. Svjedočio je za istinu, ali ni tu nije jedini. Dao je život za nju. Takvih je već manje, ali također se nađe. Kad je na suvremenike ostavio toliki dojam da su pomislili da je baš on mesija kojega su naraštajima čekali, Ivan je smjesta uzvratio da pravom Mesiji nije dostojan ni obuće odriješiti. To je već neosporiva veličina. Možda je najveći ipak po tome što je i svim ljudima pokazao kako mogu postati velikima. Kad se Mesija konačno pojavio, Ivan je rekao da sada Krist mora rasti, a on se smanjivati.

Tako je posvjedočio da se prava veličina nekoga čovjeka mjeri veličinom prostora koji je u sebi ustupio Kristu. Svoje ja smanjivati da bi rastao Krist. Tako se istinski raste. Tako nastaje istinska veličina. To su jedini bodovi koji se prenose u drugi krug!