U ŠTO SE PRETVORILA JEDNOSTAVNA USLUGA Prikrivanja i suočavanja

Slatka mala tajna
»Slatka mala tajna« (A Simple Favor); drama; redatelj: Paul Feig; glume: Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Golding

Ima mnogo igranih filmova o otetim i nestalim ljudima, i djece i odraslih, snimljenih najčešće kao kriminalističke i trilerske drame u noirovskom stilu, s dosta nasilja i pucnjave te osvete. Međutim, sve takve mračne motive i boje uspješno je zamijenio svijetlim tonovima, glamuroznim izgledom i eksterijera i interijera mjesta radnje, modernim produkcijskim dizajnom i kostimografijom te blagim sarkastičnim humorom na suvremeni društveni prestiž američki film »Slatka mala tajna«, koji se temelji na istoimenu romanu književnice Darcey Bell.

Osobna promjena

Upravo zato što je postigao sve suprotno stereotipu žanra, uz dobru glumu obiju glavnih glumica, a zadržao brze obrate i šokantne tajne, te ima jako dobru fotografiju i glazbu koje pridonose naizgled veseloj atmosferičnosti, zanimljiv je i poseban. I u njemu je riječ o nestanku lika, prikrivanju tajni, suočavanju, osobnim promjenama i potrazi. Ipak, previše je toga scenaristički ubačeno u vrlo skokovitu dramaturgiju, ali zato gledateljima ostaje neizvjesnost i napetost do kraja filma. No mora se upozoriti da film ipak ima nasilja i neprimjerenih riječi i izraza.

Previše je toga scenaristički ubačeno u vrlo skokovitu dramaturgiju, ali zato gledateljima ostaje neizvjesnost i napetost do kraja filma. No mora se upozoriti da film ipak ima nasilja i neprimjerenih riječi i izraza.

Zanimljivo je i to što u filmu odiše sve najsuvremenijom tehnologijom koja se uvukla u svakodnevan život. Tako je lik Stephanie (Kendrick) tzv. vblogerica (videoblogerica) koja snima kulinarske preporuke, ali potom postaje i detektivka zahvaljujući upravo vblogu.

Tajanstveni događaji i tajne

Postaje i prijateljica glamuroznoj Emily (Lively) jer im sinovi idu zajedno u razred. Jednoga dana Emily ju zamoli za »jednostavnu uslugu«, što je značenje izvornoga engleskoga naslova filma, da nakon nastave povede i njezina sina. Ali nakon toga Emily nestaje, a Stephanie s Emilynim mužem Seanom (Golding) počinje ju tražiti. Tajanstveni događaji nižu se jedan za drugim te se otkrivaju užasne tajne…