UDRUGA »SMIJEŠAK ZA SVE« Priče donose u ruksacima

Marijana Jergović, predsjednica udruge »Smiješak za sve«

Udruga »Smiješak za sve« osnovana je krajem 2013. da bi u Zagreb prenijela projekt »Pripovjedač/pripovjedačica priča za laku noć« koji je 2009. u Rijeci pokrenula Ksenija Vičić iz udruge »Portić«. Od 2014. volonteri udruge aktivni su u Dječjoj bolnici Srebrnjak, od 2015. proširili su se na dječji odjel KB-a »Sestre milosrdnice«. Od proljeća 2017. preuzeli su odjel pedijatrije KBC-a Rebro koji ima 190 kreveta. Od 1. listopada volonteri udruge ući će i na odjel Onkologije i malignih bolesti KBC-a Rebro, a početkom 2018. planirano je širenje djelovanja na dječjem odjelu Instituta za tumore.

Baza volontera ima 250 osoba

U brojkama to znači da svaku večer od rujna do kraja lipnja svakoga dana 12 volontera, odnosno 84 volontera tjedno, raspoređenih u tri bolnice od 19 do 20 sati u svojim ruksacima donose priče i osmijeh na lice malim pacijentima. »Tete i stričeki pričalice«, kako ih zovu mali pacijenti, različite su dobi od 16 do 75 godina, različitih profesija, ali jednakoga ideala i ljubavi prema bližnjemu.

Dolazeći u predvečerja na odjele, donose malim pacijentima toplinu i mir prije spavanja, terapeutsko djelovanje priča, ali i ljubav i mudrost koja je izrečena u svakoj pročitanoj riječi

Mladost i entuzijazam učenika i studenata u kombinaciji sa znanjem i mudrošću zrelih i ostvarenih volontera dobitna je kombinacija i za sve male pacijente, ali i za same volontere. Bogatstvo koje jedno drugima prenose radeći zajedno jednako je bitno kao i ono što daju pacijentima. Dolazeći u predvečerja na odjele, donose malim pacijentima toplinu i mir prije spavanja, terapeutsko djelovanje priča, ali i ljubav i mudrost koja je izrečena u svakoj pročitanoj riječi.

S obzirom na to da baza volontera mora biti barem 200-250 osoba, udruga provodi i svoj drugi projekt »Volontiram, dakle jesam!« u kojem motivirajućim radionicama potiče učenike osnovnih, srednjih i visokoškolskih ustanova na volontiranje. U sklopu toga projekta u prošloj školskoj godini odradili su 10 radionica te veliku akciju »Dekica za snove«. U tu je akciju bilo uključeno 400 učenika zagrebačkih škola, 60 volontera, Ministarstvo kulture te pisci i glumci koji su prenosili poruku: »Volontiraj! Daj najbolje od sebe!«

Spremni pred male pacijente

U kući »Emaus« u kojoj se Caritas Zagrebačke nadbiskupije skrbi za štićenike od 12 do 18 godina provode se svake druge subote radionice jačanja psihosocijalnih vještina za njihove štićenike u kojima sudjeluju volonteri udruge. Ove jeseni počinju radionice »Note ljubavi« za slabovidne i slijepe štićenike ustanove »Vinko Bek« koje će voditi volonterka koja je zaposlena na Muzičkoj akademiji zajedno s volonterima udruge i svojim studentima.

Slijedi i božićna akcija s djelatnicima jedne korporacije i jedne osnovne škole u Ustanovi za osobe s teškoćama u komunikaciji »Slava Raškaj« te volonterska akcija u SOS dječjem selu Lekenik. Svi volonteri prije početka volontiranja prolaze dvodnevni edukacijski seminar da bi bili što spremniji kada dođu pred male pacijente.