UDRUGA KOJA JE ROĐENA U KNJIŽNICI Pomoć u učenju, čitanju, pisanju

Udruga Dixy
Meri Butirić, prof., predsjednica županijske Udruge za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učenja »Dyxy«

Začetak rada udruge »Dyxy« dogodio se 2005. godine kada je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, knjižnici »Spinut«, pokrenuta radionica čitanja za djecu kojima je čitanje bilo teškoća. Uz pomoć logopeda – profesora pomalo se učilo kako pomoći djeci s različitim teškoćama (disleksija, dislalija, disgrafija, motorička disfunkcija, poremećaj fluentnosti, ADHD…). Kad je broj djece nadrastao okvire prostora knjižnice, formirala se udruga »Dyxy«, kojoj je Grad Split dao prostorije za rad.

Udruga se zauzima za poštovanje prava djece na informacije i obrazovanje unatoč teškoćama koje djeca/mladi mogu imati. Teškoće se ranom detekcijom i pravodobnim uključivanjem u tretmane mogu ublažiti, a u nekim slučajevima u potpunosti prevladati. Uz rad s djecom radi se na edukaciji i savjetovanju roditelja kako da pomognu djeci u roditeljskom okruženju. Rad u udruzi organizira se kroz razne radionice. Nakon dijagnosticiranja teškoće, djeca se uključuju u logopedske tretmane u udruzi kako bi ublažili ili prevladali teškoće. Da bi uhvatili korak sa svojim vršnjacima, postoje radionice pomoći u učenju, gdje djecu podučavaju brojni volonteri (studenti, budući učitelji, volonteri iz poslovnoga sektora). U psihološkim radionicama djeci se daje pomoć da prevladaju svoje strahove, da odbace nepoželjne stigme i da hrabro prihvate svoju različitost kao »dar«, jer ona to najčešće i jest. Nadalje tu su i kreativne radionice (likovne radionice, društvene igre, gluma, filmska radionica…), gdje se zabavljaju, peku palačinke i druže se.

Udruga je kreirala brojne projekte kao što su »Škola, moj prvi izbor«, »Ne učimo za školu, nego za život«, »Reci Brač«, »Uživajmo čitajući«, »Srce pokreće naš svijet«, »Odrastanje s osmijehom«, »Roditeljstvo u krugu ljubavi«, »Pokret-riječ-znanje«. Udruga je izdala brošuru »Dyxy – to sam ja«. Danas je udruga partner u Nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksije »I ja želim čitati« s krajnjim ciljem da se zakonodavnim promjenama još više olakša djeci i mladima s teškoćama da se lakše nose s obrazovanjem i uključivanjem u zajednicu. U udruzi djeluju četiri logopeda, dva profesora, jedan psiholog i brojni volonteri. Udruga surađuje s Centrom socijalne pomoći Split kroz projekt »Svi zajedno« i u stalnoj je suradnji s Udrugom za pomoć djeci u učenju »Izvor ljubavi« iz Šibensko-kninske županije. Osim toga, udruga je u stalnom kontaktu sa stručnim službama škola, Poliklinikom za djecu s teškoćama u razvoju, Hrvatskom udrugom za disleksiju te je nastavna baza Filozofskoga fakulteta u Splitu.