NASTAVNICI KOJI RAZBIJAJU PREDRASUDE Za samoostvarenje osoba s invaliditetom

Vedran Habel
Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskoga obrazovanja
Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskoga obrazovanja

Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskoga obrazovanja (UNUO) osnovana je 2009. godine i okuplja nastavnike kuharstva, profesionalne kuhare i osobe s invaliditetom i do danas je provela niz projekata i radionica s ciljem uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu, povećanja njihovih radnih sposobnosti i sposobnosti za samostalan život. Na radionicama u organizaciji udruge volonteri/nastavnici kuharstva pomažu osobama s invaliditetom u učenju i unaprjeđivanju kuharskih i ugostiteljskih vještina. Vizija je udruge kvalitetno podučavanje i jačanje životnoga samopouzdanja osoba s invaliditetom ugostiteljskoga smjera te upoznavanje javnosti s njihovim sposobnostima, pridonoseći tako općoj toleranciji prema raznolikosti u društvu.

Udruga je do sada provela niz edukativnih radionica, a među najvažnijima je edukacija nezaposlenih mladih osoba s invaliditetom (u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje). Oni su educirani za poslove u kuharstvu, osposobljeni su za obavljanje poslova u ugostiteljstvu: pripremu, dovršavanje i posluživanje jela.

Udruga je do sada provela niz edukativnih radionica, a među najvažnijima je edukacija nezaposlenih mladih osoba s invaliditetom (u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje). Oni su educirani za poslove u kuharstvu, osposobljeni su za obavljanje poslova u ugostiteljstvu: pripremu, dovršavanje i posluživanje jela. Udruga je kreirala istreniran tim za obavljanje poslova u ugostiteljstvu koji je može samostalno i profesionalno primati goste i održavati radionice u prostorijama udruge, sudjelovati na raznim manifestacijama i događajima te prezentirati sposobnosti osoba s invaliditetom. Razvijanje radnih sposobnosti i vještina pridonosi mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Proveden je i niz drugih edukacija: mala škola kuhanja za djecu s posebnim potrebama iz domova, kuharske radionice uz suradnju volontera iz škole »Slava Raškaj«, edukacije učenika i nastavnika srednjih strukovnih škola kako se pravilno odnositi prema turistima/gostima s invaliditetom, kao i turističko-ugostiteljskoga osoblja diljem Hrvatske. Osim toga udruga organizira tečaj osnovnoga znakovnoga jezika radi podizanja kvalitete života gluhih i nagluhih osoba. Uz mnoštvo aktivnosti, članovi udruge svoje znanje žele usmjeriti na dobrobit osoba s invaliditetom i njihovu bolju kvalitetu života. Na mrežnoj stranici www.unuo.hr koja je prilagođena slabovidnim osobama mogu se vidjeti aktivnosti udruge, a oni koji žele podržati rad udruge ili volontirati mogu se javiti i preko stranice na Facebooku https://www.facebook.com/centarunuo. Udruga radi s osobama sa svim vrstama invaliditeta, no cilj nije okupljati samo osobe s invaliditetom, nego sve ljude, jer je udruga UNUO mjesto razbijanja predrasuda, dostupno za sve, mjesto gdje su svi jednaki.