USKRSNI POBJEDNICI – UBIJENI MISIONARI U 2020. GODINI (1) Svjedoci vjere i suvremeni mučenici za Krista i Crkvu

Da se Crkva neprestano spominje svojih mučenika pokazali su u prosincu prošle godine hodočasnici na grobu časnih sestara Ite Ford i Maure Clarke, okrutno ubijenih 2. prosinca 1980. godine

O Uskrsu, kada vjernici slave pobjedu života nad smrću, posebno blistaju svjedoci vjere – svećenici, redovnici, redovnice, sjemeništarci, vjernici laici koji su diljem svijeta ubijani nerijetko samo zato što su kršćani. Prošle godine agencija Fides nabrojila je dvadeset takvih smrti. Ograđujući se od bilo kakve primisli da bi svi ubijeni 2020. bili mučenici koje Crkva mora proglasiti svetima, agencija Fides podsjetila je u svojem godišnjem izvještaju da grčka riječ »martyr« zapravo i znači – svjedok, pa i svjedok koji je vlastitom krvlju posvjedočio evanđelje. O svima njima svoj će konačni sud donijeti Crkva, za neke od njih pokrenuti su ili će se pokrenuti procesi za proglašenje blaženima i svetima, a za neke ne će. Neki su od njih – kao svjedoci i mučenici – u proteklim desetljećima i proglašeni slugama Božjim, blaženicima i svetima. No bez obzira na to valja reći da su vjernički živjeli i svjedočili sve do smrti, da se slobodno može zaključiti kako su mnogi od njih ubijeni i iz mržnje prema vjeri – »in odium fidei« – dajući primjer vjernosti Kristu i Crkvi.

Najviše je u 2020. bilo ubijenih svećenika – njih osmorica. Ubijeni su i jedan redovnik i tri redovnice, dvije su žrtve bili sjemeništarci, a šest je ubijenih vjernika laika. Ubijeni su na najrazličitije načine i u najrazličitijim okolnostima. Sjeverna i Južna Amerika ili »Amerike« kontinenti su na kojima je ubijeno osam pastoralnih djelatnika: pet svećenika i tri vjernika laika, a u Africi je ubijen samo jedan manje – njih sedam: tri redovnice, dva vjernika laika te svećenik i sjemeništarac. U Aziji su ubijena tri pastoralna djelatnika: svećenik, sjemeništarac i laik, a u Europi dvojica: jedan svećenik i jedan redovnik.

Neki od pastoralnih djelatnika ubijeni su za vrijeme pokušaja otmice, krađe i pljačke sa stravičnom surovošću

U dosjeu agencije Fides pojašnjava se i činjenica da su neki od pastoralnih djelatnika ubijeni za vrijeme pokušaja otmice, krađe i pljačke i da su ta djela počinjena sa stravičnom surovošću, ili su pak bili predmet otmice ili su se zatekli na mjestu na kojem je nastala pucnjava ili je došlo do nasilja baš na području ili u mjestu u kojem su djelovali. Vrlo je često riječ o siromašnim prostorima, kako ekonomski tako i duhovno, a u takvu okruženju lako dođe do krajnjega nepoštovanja života, ljudskoga dostojanstva i ljudskih prava. Možda neki od ubijenih pastoralnih djelatnika, misionara – kako kaže agencija Fides – nisu učinili ništa posebno, možda nisu učinili nikakvo »iznimno djelo«, ali su u svojoj jednostavnosti i dobroti, plemenitosti i velikodušnosti živjeli i dijelili svoj život u takvoj oskudnoj, pa i opasnoj svakidašnjici, ne želeći napustiti one s kojima su živjeli. Baš su im zato, bez obzira na sve, bili živi svjedoci i znak nade u bolje, Božje sutra. Takve su bile i četiri misionarke iz Sjeverne Amerike, na koje je podsjetio papa Franjo na općoj audijenciji 2. prosinca 2020. ističući da je prošlo 40 godina od njihova ubojstva u Salvadoru, gdje su ih oteli, silovali i ubili pripadnici paravojnih postrojba. »Svoju su službu obavljale u Salvadoru u kontekstu građanskoga rata. Evanđeoskom zauzetošću i izlažući se velikim rizicima donosile su hranu i lijekove prognanima te su pomagale najsiromašnijim obiteljima. Te su žene živjele svoju vjeru velikom velikodušnošću. Primjer su za sve da postanu vjerni učenici misionari.« Upravo na taj način treba čitati i tumačiti ovozemaljske okolnosti ubijenih misionara, to jest pastoralnih djelatnika u prošloj godini, bez obzira na to jesu li bili svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji i vjernici laici. Svi su oni, svatko na svom području, živjeli i dijelili »radosti i nade, žalosti i tjeskobe« s onima koji su im bili povjereni.

Pljačke, otmice i ubojstva u Amerikama

Protekle je godine u Južnoj i Sjevernoj Americi ubijeno pet svećenika i tri laika. U Nikaragvi, zemlji koja je prožeta nasiljem, ubijeno je troje mladih. Dvije sestre koje su imale samo 12 i 10 godina: Lilliam Yunielka i Blanca Marlene Gonzalez, piše agencija Fides, »brutalno su ubijene 15. rujna 2020.«. Bile su članice Papinskoga misijskoga djela sv. Djetinjstva. U toj je zemlji ubijen i sedamnaestogodišnji mladić Bryan Jose Coronado Zeledon, glazbenik i član Pastorala mladih za Krista katedrale u gradu Matagalpi. Pronađen je mrtav na obalama Rio Grandea 19. rujna 2020.

Možda neki od ubijenih misonara nisu učinili »iznimno djelo«, ali su u svojoj dobroti ostali s potrebitima u patnji

U Argentini su ubijena dva svećenika: 15. srpnja 2020. u župnoj kući pronađen je mrtav svećenik Oscar Juarez, vjerojatno u pokušaju pljačke, a 27. listopada 2020. navečer mrtav je pronađen svećenik Jorge Vaudagna poznat kao »otac Coqui«. U njega je više puta pucano iz vatrenoga oružja. U Salvadoru ubijen je svećenik o. Ricardo Antonio Cortez. Poginuo je 7. kolovoza 2020. tijekom pucnjave na ulici. I u Brazilu je ubijen jedan svećenik: Adriano da Silva Barros. Njega su opljačkali i oteli, a mrtav je pronađen 14. listopada 2020. U Venezueli je vatrenim oružjem u pokušaju pljačke 20. listopada 2020. ubijen svećenik Jose Manuel de Jesus Ferreira.

Afrika: ubijena i redovnica koja se brinula o starcima

Sedmero je pastoralnih djelatnika u 2020. ubijeno u Africi. U Nigeriji njih troje: vjernik laik Augustine Avertse, odgovoran za katoličku zajednicu sv. Augustina u području »Keana Local Government« pokrajine / savezne države Nasarawa u središtu Nigerije ubijen je u napadu 20. siječnja 2020. Mrtvo tijelo sjemeništarca Michaela Nnadija pronađeno je 1. veljače 2020. On je bio otet zajedno s još četvoricom sjemeništaraca iz Velikoga sjemeništa Dobroga Pastira u Kakau. Ravnateljica ženskoga zavoda »Bethlehem Girls College« s. Henrietta Alokha poginula je u požaru u području Abule Ado u Lagosu 15. ožujka 2020. u pokušaju da na sigurno izvede sve svoje učenice. U Južnoj Africi ubijen je o. Jozef (Jef) Hollanders, misionar Oblata Bezgrješne Djevice Marije. Ubijen je u pljački u njegovoj župi u Bodibeu, gradu na sjeverozapadu Južne Afrike, u noći na nedjelju 12. siječnja 2020. U Burkini Faso 16. veljače 2020. ubijen je vjeroučitelj laik – a uz njega su ubijene i druge osobe, pripadnici raznih vjera, u napadu džihadista u selu Pansi na sjeveru Burkine Faso. U Gabonu je u noći između 19. i 20. ožujka 2020. napadnuta i ubijena s. Lydie Oyanem Nzoughe koja je svoj život posvetila prihvaćanju napuštenih staraca u Prihvatnom centru svetoga Ivana u gradu Librevilleu. U Zambiji je s. Matilda Mulengachonzi iz Kongregacije malih služavaka Blažene Djevice Marije zajedno s jednom susestrom ranjena navečer 24. kolovoza 2020. u napadu na župu u kojoj su djelovale u Zambiji, a preminula je od posljedica ranjavanja u nedjelju 25. listopada 2020.

Azija: sjemeništarac ubijen na Badnjak

U Aziji ubijen je jedan svećenik, jedan sjemeništarac i jedan vjernik laik. Na Filipinima je ubijen don Nomer de Lumen, iz vatrenoga oružja. Pronađen je mrtav 9. rujna u svojoj sobi u župnoj kući crkve sv. Ivana Krstitelja u Taytayu u pokrajini Rizal blizu Manile. U toj je župi bio župni vikar. U Indoneziji je ubijen vjeroučitelj biskupije Timika u pokrajini Papua Rufinus Tigau. Ubijen je vatrenim oružjem 26. listopada 2020. u združenoj operaciji indonezijske vojske i policije, piše Fides. Tijelo mrtvoga sjemeništarca Zhagea Sila pronađeno je u jednom jarku u Yayapuri, gradu indonezijske Papue, na Badnjak 24. prosinca 2020. navečer.

Europa: redovnik umro u podmetnutom požaru
U Europi je ubijen jedan svećenik i jedan redovnik. Don Roberto Malgesini ubijen je u talijanskom gradu Comu 15. rujna 2020., a njegov je ubojica bio beskućnik sa psihičkim teškoćama. Kako piše Fides, bio je jedan od mnogih siromaha kojima je don Roberto bio posvećen u svom pastoralnom radu. Fra Leonardo Graso, redovnik kamilijanac, umro je u podmetnutom požaru ujutro 5. prosinca 2020. U požaru je izgorjelo sjedište zajednice za odvikavanje od droge u kojoj se brinuo i za oboljele od AIDS-a u Ripostu kod Catanije.

Nastavlja se