USKRSNI POBJEDNICI – UBIJENI MISIONARI U 2021. GODINI (2) Žrtve vlastite velikodušnosti i mučenici ljubavi prema bližnjima

U Meksiku je ubijen don Gumersindo Cortés González u mjestu Dolores Hidalgo

Tužna »bilanca« 2021. godine za Katoličku Crkvu glasi ovako: trinaest svećenika, jedan redovnik, dvije redovnice i šestero vjernika laika ubijeno je u svijetu, a o nekima od njih pisali smo u uskrsnom broju kao o »uskrsnim pobjednicima« koji nisu mogli šutjeti jer su morali svjedočiti za Krista. U ovom broju objavljujemo sva njihova imena i tek pokoju kratku crticu iz njihovih bogatih životopisa do trenutka smrti. Na kraju ovoga doista kratkoga prikaza herojskih života ubijenih misionara iznosimo samo apsurdne, ali jednako tako i neprihvatljive okolnosti ubojstava nekih od njih.

Otmičari tražili otkupninu

U Africi su ubijena sedmorica svećenika, dvije redovnice i dvojica vjernika laika, dakle njih jedanaestero. Redovnik Kolumbijac o. Manuel Ubaldo Jáuregui Vega iz Instituta za vanjske misije u Yarumalu ubijen je u Zangu (Angola) 7. ožujka 2021. tijekom napada nakon lakše prometne nezgode. Vlasnik automobila koji je o. Manuel ogrebao premlatio ga je i nanio mu teške ozljede od kojih je preminuo u bolnici. U Nigeriji je 15. siječnja 2021. ubijen župnik župe sv. Antuna u mjestu Gulu (biskupija Minna) don John Gbakaan Yaji (38), kojega su za vrijeme putovanja automobilom između Lambate i Lapaija oteli naoružani muškarci. Otmičari su tražili otkupninu u biskupiji Minna. Ipak, 15. siječnja pronađeno je njegovo beživotno, teško prepoznatljivo tijelo, iznakaženo mačetama i vezano za drvo u blizini otmice. Ostaje upamćen kao ponizan i velikodušan svećenik. Don Ferdinand Fanen Ngugban ubijen je 30. ožujka 2021. u župi St. Paul di Ayetwar (biskupija Katsina-Ala) tijekom napada naoružanih muškaraca u tom području. Nakon mise pripremao se za odlazak na misu krizme u katedralu. Kada je čuo neko komešanje među izbjeglicama u župi, izišao je van te je pogođen hitcem u glavu zajedno s još šest osoba. Don Alphonsus Bello (30) ubijen je u noći 20. svibnja 2021., kada je skupina naoružanih ljudi napala župu sv. Vinka Fererskoga u mjestu Malunfashi i otela ga s još jednim svećenikom. Beživotno tijelo don Alphonsusa pronađeno je sljedećega jutra iza Škole za formaciju kateheta.

Don Luke Adeleke (38) ubijen je u pokušaju otmice dok se vraćao s misnoga slavlja na Badnjak 2021. godine. Putovao je automobilom, a zločinci su mu prostrijelili noge kako bi zaustavili automobil i vjerojatno tražili otkupninu. Unatoč tomu, don Luke je uspio voziti dalje i na rubu života i smrti doći do bolnice, no podlegao je ozljedama zbog iskrvarenja. U Burkini Faso ubijen je don Rodrigue Sanon, župnik u biskupiji Banfora koji je nestao 19. siječnja 2021. dok je odlazio na svećenički susret s biskupom. Mrtvo tijelo pronađeno je dva dana poslije toga, 21. siječnja, u jednoj šumi u Tousmosseni, 20-ak kilometara od Banfore. Još uvijek nije razjašnjeno jesu li ga ubili kriminalci ili teroristi.

Ubijene su zbog vjere

U Srednjoafričkoj Republici u eksploziji mine ubijen je dvadesetogodišnji Omer Dalyom Dallet, o kojem smo pisali u prošlom broju. U Južnom Sudanu redovnice s. Mary Daniel Abut i s. Regina Roba hladnokrvno su ubijene u zasjedi na autobus kojim su putovale zajedno s pet susestara i još petero putnika. Vraćali su se u Jubu s proslave 100. obljetnice župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Loi. Premda su pokušali pobjeći, zločinci su stigli njih dvije i još dvoje putnika u šumarku i hladnokrvno ih ubili. S. Mary Daniel bila je ravnateljica škole, a s. Regina administratorica u jednom katoličkom zdravstvenom institutu. Nadbiskup Jube mons. Stephen Ameyu Martin Mulla na sprovodu je rekao: »One su naše mučenice koje će ostati u našem sjećanju. Naše sestre ubijene su zbog svoje vjere.« Vođa kateheta Peter Bata, o kojem smo isto pisali, ubijen je zajedno s drugima 26. listopada 2021. tijekom napada oružane skupine na katoličku župu Mupoi.

U Ugandi je bivši župnik u mjestu Lwamata (biskupija Kiyinda-Mityana) don Joshephat Kasambula (68) ubijen 18. kolovoza 2021. Hladnokrvno ubojstvo počinio je ovisnik o drogama. Kada je o. Kasambula išao provjeriti imanje svojih roditelja, zatekao je ovisnika koji je ondje ilegalno stanovao, a on ga je napao tupim predmetom i ubio.

Brutalan napad mačetama

U Americi su ubijena četvorica svećenika, jedan redovnik i dvoje vjernika laika – ukupno njih sedmero. U Venezueli su lopovi ubili brata redovnika lasalijanca Luigija Manganiella (49) u noći između 5. i 6. siječnja 2021. jer ih je otkrio dok su pljačkali u školi u Barquisimetu. Ubijen je udarcima tupim predmetom po tijelu i glavi. Bio je učitelj i koordinator pastorala mladih i pastorala zvanja, a mladi su ga posebno voljeli jer im je uvijek iskazivao svoju blizinu i posvećenost.

U Meksiku je ubijen don Gumersindo Cortés González, župnik župe Krista Kralja u mjestu Dolores Hidalgo, koji je nestao 27. ožujka 2021., a pronađen je sljedećega dana mrtav blizu svojega automobila s jasnim znakovima nasilja na tijelu i s prostrijelnim ranama. Ubojica još nije poznat. Fra Juan Antonio Orozco Alvarado (33) ubijen je, zajedno s drugim osobama, 12. lipnja 2021. tijekom obračuna kartela Jalisco Nueva Generación (CJNG) i kartela Sinaloa, koji su se sukobili oko »teritorija«, kad je išao na misu u zajednici Tepehuana de Pajaritos u državi Zacatecas. Domorodac naroda Tzozil Simón Pedro Pérez López, o kojem smo pisali u prošlom broju, vjeroučitelj biskupije San Cristóbal de las Casas, koji se bavio i ljudskim pravima, ubijen je vatrenim oružjem ujutro 5. srpnja 2021. Ubojica je nepoznata osoba na motociklu koja ga je usmrtila pogotkom u glavu. Meksički svećenik don José Guadalupe Popoca (43) pronađen je mrtav ujutro 31. kolovoza 2021. u župnim prostorijama u Galeani. Ubijen je u noći iz vatrenoga oružja pogotkom u glavu.

U Peruu je umrla talijanska misionarka vjernica laikinja Nadia de Munari iz Operacije Mato Grosso u subotu 24. travnja 2021. Pronađena je nakon brutalna napada mačetama, koji se dogodio dok je spavala, kao što smo napisali u prošlom broju. Na Haitiju je 6. rujna 2021. u mjestu Cap Haitien ubijen don André Sylvestre (70). Napala su ga dvojica mladića na motociklu dok je izlazio iz banke s torbom koju nisu uspjeli ukrasti, ali su ga ranili vatrenim oružjem. Prevezen je u bolnicu i umro na operaciji. Bio je omiljen u svojoj župi Majke Božje od Milosrđa u Robillardu, a vodio je i jedno sirotište i pomagao beskućnicima.

Ubijen »svećenik gorštak«

U Aziji su ubijena trojica misionara: jedan svećenik i dvojica vjernika laika. Na Filipinima je navečer 24. siječnja 2021. ubijen don Rene Bayang Regalado, kojega su napale naoružane osobe kada se vraćao u sjemenište sv. Ivana XXIII. u selu Patpat na otoku Mindanao. S više su ga metaka iz vatrenoga oružja pogodili u glavu, a policijski izvještaj dodaje da je bio vezan i premlaćen. Don Rene bio je »svećenik gorštak« (Paring Bukidnon), prozvan tako jer je često posjećivao najudaljenija mjesta gdje žive poljoprivrednici s kojima se zauzimao za biološku i održivu poljoprivredu. U Mjanmaru su usmrćena dvojica osamnaestogodišnjaka o kojima smo pisali u prošlom broju: Alfred Ludo i Patrick Bo Reh, koje je ubio snajperist.

Ni Europa nije imuna na ubojstva iz vjere
U Europi je ubijen jedan svećenik, i to u Francuskoj. O. Olivier Maire, provincijski superior monfortanaca ubijen je 9. kolovoza 2021. u provincijskoj kući u mjestu Saint Laurent sur Sevre. Ubio ga je jedan Ruanđanin koji je dugo bio gost zajednice koja se brinula o njemu. Ubojica je bio uključen i u postavljanje požara u katedrali u Nantesu i čekao je na sudski postupak, a upravo se vratio s psihijatrijskoga liječenja. »O. Olivier Maire umro je kao žrtva svoje velikodušnosti, mučenik ljubavi prema bližnjemu«, napisao je biskup Luçona mons. François Jacolin.