UZ FILM »OSVETNICI: ZAVRŠNICA« Osjećajnost superjunaka

Osvetnici: Završnica
»Osvetnici: Završnica« (Avengers: Endgame); ZF pustolovina; redatelji: Anthony i Joe Russo; glume: Robert Downey ml., Chris Evans, Chris Hemsworth, Paul Rudd

Oduvijek su gledatelje privlačili superjunaci, likovi ljudi koji su imali posebne moći kojima su činili dobra djela, premda je bilo i zlikovaca. Filmovi o njima nastajali su na temelju stripova, najčešće uzimajući junake i osmišljajući njihove znanstveno-fantastične pustolovine. Jedna od dviju najvećih američkih izdavačkih kuća stripova »Marvel« stvorila je čak cijeli svoj filmski svemir i producirala filmove u koprodukciji s Walt Disney Picturesom.

Film se izravno nastavlja lanjski film »Osvetnici: Rat beskonačnosti«, u kojem je zli Thanos uništio pola populacije, uključujući mnoge superjunake. U novom su se filmu preostali »osvetnici« udružili da ga konačno pobijede i uvedu mir u svemir.

Veliko iščekivanje gledatelja nastalo je kada je najavljeno da će film »Osvetnici: Završnica« bili posljednji iz franšize koja obuhvaća čak 22 filma i gotovo sve Marvelove junake. Nastavlja se izravno na lanjski film »Osvetnici: Rat beskonačnosti«, u kojem je zli Thanos uništio pola populacije, uključujući mnoge superjunake. U novom su se filmu preostali »osvetnici« udružili da ga konačno pobijede i uvedu mir u svemir.

Film traje više od tri sata, ima vrlo neujednačen ritam, veoma skokovitu naraciju unutar filmskoga vremena koja katkad djeluje zbrkano, apokaliptične prizore zemlje u izrazito sivim tonovima, atmosferičnu glazbu, mnogo likova koji se samo na trenutak pojave, pa stoga pozornost gledatelja mora biti vrlo velika.

No film otkriva vrlo jaku osjećajnu, obiteljsku stranu superjunaka kada su u ljudskim likovima, posebice u sekvencama na početku i na kraju filma. Potonja je duga s puno patetike i nostalgije. U filmu ima i spektakularne akcije, ali kratke, te prilično humora. Okosnica su Iron Man, Ant-Man, Kapetan Amerika i Thor, te Kapetanica Marvel o kojoj je prvi samostalan film nedavno prikazan.