U POVODU MEĐUNARODNOGA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Dokumentarni film »Ana Frank, nekad i danas«

Film redateljâ Jakova i Dominika Sedlara »Ana Frank, nekad i danas« prikazan je u povodu Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta u zagrebačkom »CineStaru« u Branimir centru. Traje 63 minute, scenarist je Dominik Sedlar, snimljen je u Izraelu – Jaffi, Gazi i Ramalli, te u Prištini na Kosovu. U filmu Chopinovu glazbu izvodi poznati pijanist i dirigent Daniel Barenboim, koji se angažirano zalaže da se glazbom premoste sve razlike među ljudima u svijetu.

»Ana Frank, nekad i danas« (Anne Frank, Than and Now); dokumentarni film; redatelji Jakov i Dominik Sedlar; sudjeluju: Branko Lustig, Raida Adon, Gresa Pallaska, Mensur Safqiu

Film govori o postavljanju »Dnevnika Ane Frank« kao kazališne predstave, čime se htjelo vidjeti što Ana Frank znači danas mladima. To je i prvi put da se taj dnevnik čita na arapskom jeziku, u palestinskom dijelu, što je posebno važno jer arapska djeca ne znaju ništa o holokaustu, a bitno je radi stvaranja mira u svijetu.

Film je posvećen svim djevojčicama diljem svijeta jer sve one u svojem odrastanju imaju sličnosti s Anom, osim stravičnoga iskustva holokausta. Na početku su filma fotografije djevojčica raznih narodnosti i rasa, a potom se često na podijeljenom filmskom ekranu u usporednim kadrovima prikazuju sličnosti i nastojanja u stvaranju kazališne predstave u Arapsko-hebrejskom kazalištu u Jaffi, što je potaknula palestinska glumica Raida Adon, i kazalištu u Prištini, gdje sudjeluju glumica Gresa Pallaska i glumac Mensur Safqiu kao producent. Na kraju je posjet Branka Lustiga i Mensura Safqiua Aninu grobu i njezine sestre logoru Bergen Belsen, gdje nalaze i križ. Lustig ističe da je to tolerancija na djelu i nada da će mržnju zamijeniti ljubav.

Zanimljivo je da svi ističu, u različitim zemljama, da im je Anin dnevnik poticajan i svi izdvajaju istu poruku – Aninu vjeru da je svaki čovjek u srcu dobar.