POSEBAN FILM, SVE DO ODJAVNE ŠPICE Ljubitelj mačaka i elektriciteta – Louis Wain

Električni život Louisa Waina
»Električni život Louisa Waina« (The Electrical Life of Louis Wain); biografska drama; redatelj: Will Sharpe; glume: Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Olivia Colman

Britanska biografska drama o njihovu osebujnom umjetniku, slikaru i ilustratoru Louisu Wainu (1860. – 1939.) veoma je dobar i zanimljiv film, vizualno prekrasan u mnogim sekvencama, s iznimno dobrom maskom kojom je dočarano starenje glavnoga lika te s nizom vrlo dobrih i poznatih glumaca.

Radnja počinje 1880. godine kada se Louis Wain, nakon očeve smrti, mora brinuti za pet sestara. Njegova umjetnička priroda, upotpunjena zanimanjem i osjećajem za elektricitet, spojila ga je sa suprugom Emily (Foy). Ona ga je potaknula da u svijetu vidi samo ljepotu..

Snimljen je u danas rijetku formatu slike 4 : 3, podsjećajući time na prvotnu kinematografiju. Redatelj i suscenarist Will Sharpe vješto je spojio obiteljsku, umjetničku, poslovnu i zdravstvenu situaciju likova, a njegov brat Arthur Sharpe skladao je prikladnu glazbu.

Kroz film vodi naratorica (Colman), koja objašnjava povijesne okolnosti i život Louisa Waina. Njega izvrsno utjelovljuje Benedict Cumberbatch, do tančina dočaravajući sve faze, fizičke i psihičke. Radnja počinje 1880. godine kada se Louis Wain, nakon očeve smrti, mora brinuti za pet sestara. Njegova umjetnička priroda, upotpunjena zanimanjem i osjećajem za elektricitet, spojila ga je sa suprugom Emily (Foy). Ona ga je potaknula da u svijetu vidi samo ljepotu i drugima je prenese na slikama. A i pojedini su filmski kadrovi prekrasni poput umjetničkih slika impresionista.

No Louis Wain je umjetnik koji je volio slikati mačke, vrlo neobična, komična izgleda s velikim očima, te koji je time zaslužan da su one postale kućni ljubimci. Poticaj za to bio je mačić Peter o kojem su se brinuli. Zato valja pogledati odjavnu špicu i vidjeti dugi niz predivnih slika i crteža tih dražesnih mačaka.