VATIKAN Papa Franjo s pobjednicima »Amorove žlice« iz Hrvatske

Među sudionicima opće audijencije, na povlaštenim mjestima, s papom Franjom u srijedu 12. listopada bili su i pobjednici gastronomskoga natjecanja »Amorova žlica« kojim se nastoji senzibilizirati javnost i pomoći osobama s invaliditetom. Dobitnici zlatne, srebrne i brončane nagrade »Amorove žlice« samo su nekoliko dana nakon finala održanoga u četvrtak 6. listopada u Zagrebu otputovali u Rim na zasluženo putovanje nakon što su uz svoje mentore sva svoja znanja i vještine uložili u pripremu jela i pića na natjecanju.

Radosti i uzbuđenja tijekom putovanja i audijencije s Papom nije nedostajalo. Vrhunac sudjelovanja na audijenciji bio je osobni susret s papom Franjom. Sveti je Otac svakoga posebno blagoslovio te im darovao blagoslovljenu krunicu. Dojmovi su, kako nam je u kratkom telefonskom razgovoru nedugo nakon opće audijencije rekao predsjednik udruge UNUO Vedran Habel, riječima neopisivi. »Jedni smo druge morali pridržavati i smirivati koliko su dojmovi tijekom susreta s Papom bili snažni. Bio je to poseban doživljaj koji ćemo svi zasigurno pamtiti do kraja života«, rekao nam je Habel, uz kojega u Rimu trenutačno boravi još sedam članova udruge UNUO. U četiri dana koliko je planiran boravak u Rimu osim opće audijencije i posjeta Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici planiran je obilazak nekih znamenitosti Vječnoga Grada.

Prvo je mjesto na natjecanju osvojila Marina Jug iz udruge UNUO, drugo mjesto pripalo je Antoniju Bošnjaku iz Udruge za sindrom Down 21 iz Splita, a treća je bila Ines Graf iz udruge »Golubica« iz Vukovara. Nagrade su pobjednicima u Zagrebu dodijelili i obratili im se apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua i o. Miljenko Hontić, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, koja je bila pokrovitelj nagradnoga putovanja u Rim. (M. F.)