VEČERNJI KONCERT PRERASTAO U MOLITVENI DAN »Progledaj srcem« vratio se u dvoranu, ali i otvorio novim vjetrovima

Foto: Laudato televizija | Do posljednjega je od predviđenih 17 tisuća mjesta bila popunjena zagrebačka Arena na duhovskom bdijenju kakvomu po posjećenosti ima malo ravnih u svijetu
Najave o pomicanju granica sedmo je izdanje najveće duhovno-glazbene manifestacije u Hrvatskoj opravdalo na nekoliko neočekivanih načina

»’Progledaj srcem’ sa svakim izdanjem pomiče granice, ruši stereotipe i donosi uvijek nešto novo.« Riječi kojima je direktorica Laudato televizije Ksenija Abramović najavila sedmo izdanje najveće duhovno-glazbene manifestacije u Hrvatskoj ovogodišnji je »Progledaj srcem« opravdao na nekoliko neočekivanih načina. Svečanost koja je prošle godine na Maksimiru okupila nevjerojatnih 55 tisuća ljudi ove se godine planski »suzila« na 17 tisuća mjesta u zagrebačkoj Areni, no istodobno se i »raširila« do cjelodnevnoga – konkretnije, deveterosatnoga – molitvenoga programa. No možda je i najveća novost »velikoga molitvenoga dana« svjedočanstvo koje je bilo u njegovu središtu. Naime, nakon što su svojim nagovorima okupljene već nadahnuli poznati hrvatski duhovnici – fra Ivan Matić, fra Stjepan Brčina, Dražen Radigović i Mijo Grozdanić – pred auditorijem u kojem su se našli i zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, sisački biskup Vlado Košić te apostolski nuncij Giorgio Lingua svjedočio je jedan laik, i to – iz Hollywooda.

Ni »Pasija« ni ljubav prema Hrvatskoj nisu gluma

Jim Caviezel, glumac koji je utjelovio Krista u »Pasiji« Mela Gibsona, mjesecima je najavljivan kao gost događaja održana pod geslom »Neka vatra siđe«. Najave, čini se, nisu bile uzaludne. Jer osim zanimljivih osobnih poveznica s Hrvatskom koje je publici rasvijetlio, Caviezel je »zapalio« publiku i potresnim pojedinostima sa snimanja najpopularnijega kršćanskoga filma. »Mislio sam da će teži dio biti učenje aramejskoga, hebrejskoga i latinskoga. S jezicima je bilo jednostavno. Fizički dio gotovo me je ubio. (…) Najprije sam išao Isusovim stopama noseći križ. (…) U trenutku u kojem je netko okrenuo križ naopako mišići su mi se zgrčili, a rame se iščašilo. Pao sam na koljena, križ je pao i zabio mi glavu u pijesak – taj kadar je dio filma. (… ) Tada je došao trenutak da idem na križ. (…) Trnova kruna morala je biti vezana, što je uzrokovalo jake glavobolje. Teško dišem, tijelo me tjera na povraćanje. Bilo je užasno… No, znate, ja sam samo glumac koji se pretvara da mu se to događa. To pomaže da cijenimo ono što se uistinu dogodilo. Ono što je Isus uistinu učinio za svakoga od nas«, rekao je Caviezel.

U svjedočanstvu koje je iznio odjeven u reprezentativni dres Luke Modrića glumac je otkrio i kako je krunica hrvatske bake njegove supruge presudila da dobije ulogu u filmu »Tanka crvena linija« Terrencea Malicka, ali i da je svoju glumačku karijeru posvetio Djevici Mariji – u Međugorju. Stoga ni riječi kojima je parafrazirao poznati govor Ronalda Reagana nisu mimoišle duhovnu povijest Hrvatske. »Zar se veliki kardinal Stepinac trebao složiti s komunistima i blagosloviti njihovo klanje stotina milijuna ljudi? Mučenici nisu bili budale, i naši voljeni mrtvi, koji su dali svoj život kako bi zaustavili naciste, nisu umrli bez razloga. Koji je dakle put prema miru? Odgovor je jednostavan. Vi i ja imamo hrabrosti reći neprijateljima: ‘Postoji cijena koju ne ćemo platiti. Postoji točka iza koje zlo ne smije napredovati.’ Vi i ja imamo susret sa sudbinom. To ćemo čuvati za svoju djecu, ovu zadnju nadu čovječanstva na zemlji, ili ćemo ih osuditi na tisuću godina mraka.« A upravo je nada protiv svake nade biljeg Hrvata. »Volim Hrvatsku i navijam za nju na poseban način jer vi ste kao David. Uzmete maleni kamen i pobijedite bilo kojega Golijata«, zaključio je Caviezel.

Od klanjanja »na daljinu« do iščekivanja »drugih jezika«

Svjedočanstvo poznatoga glumca sudionike je nakratko uvelo u izravni prijenos euharistijskoga klanjanja koje je u obližnjoj crkvi Blažene Djevice Marije u Remetincu predvodio Marko Kovač, a u klanjateljskom se duhu nastavilo i dvosatno slavljenje koje su pjesmom predvodili »Emanuel«, »Amorose«, »Božja slava band« i Matej Galić. Gotovo čitavo vrijeme programa, koji je bio besplatan za sve osobe s invaliditetom, sudionici su imali i priliku za ispovijed, a svoje su mjesto u njemu pronašla i djeca, za koju je u dječjoj igraonici uz projekciju crtane serije »Superknjiga« organizirana animacija i igra. Pa makar će ovogodišnji »Progledaj srcem« sudionici ponajprije pamtiti upravo po riječima da u Božjoj kući ostaju zapisana i imena koja kuće slavnih ne spominju, od novoga izdanja programa, koje je za 25. svibnja 2024. najavio rutinirani voditelj Marin Periš, može se očekivati i više od »velikih imena« – što duhovnih, što glazbenih. Od radosti je toga očekivanja neodvojiva i nada: može li najveća hrvatska priprava za Pedesetnicu progovoriti i »drugim jezicima«?

Veliki molitveni dan »Progledaj srcem« sedmi put u Zagrebu
Sedmi koncert duhovne glazbe »Progledaj srcem: Neka vatra siđe«, održan u organizaciji Laudato televizije u subotu 27. svibnja, ove je godine prerastao u cjelodnevni molitveni program. Više od sedamnaest tisuća posjetitelja u ispunjenoj je zagrebačkoj Areni uz deveterosatni molitveno-glazbeni program iščekivalo blagdan Duhova, a osim nagovora duhovnika i pjesama slavljenja obogatilo ga je i svjedočanstvo Jima Caviezela, glumca koji je utjelovio Isusa u »Pasiji« Mela Gibsona.