ZA DIŠNE I PROBAVNE PUTOVE Snaga mirisnoga ulja metvice

Foto: Shutterstock | Metvica

Paprena metvica (lat. Mentha piperita) biljka je prepoznatljiva, intenzivna mirisa zbog eteričnoga ulja kojemu je glavni sastojak mentol s udjelom od 40 do 60 posto. Mentol djeluje na širenje krvnih žila, čime poboljšava cirkulaciju te olakšava glavobolje i migrene, a djeluje i na budnost i koncentraciju. Zahvaljujući osvježavajućemu svojstvu mentola koji hladi, metvica primijenjena izvana može smanjiti bol. Eterično ulje metvice djeluje opuštajuće na glatke mišiće i potiče sekreciju te otvara dišne putove i pomaže kod problema sa sinusima. Inhalacija (udisanje) eteričnoga ulja paprene metvice može ublažiti upalu sinusa i slične probleme s disanjem. U ljekovite se svrhe najčešće pripravlja uvarak (čaj), koji služi za olakšavanje probavnih tegoba, posebno kod grčeva u želudcu i crijevima te bolestima jetara i žučnjaka, povezanim s grčevima. U službenoj medicini eterično ulje paprene metvice odobreno je za liječenje migrena, reumatskih tegoba, nadutosti, kašlja i prehlade, kao i kod uboda insekata, svrbeža i alergijskih upala kože.

  • Metvica sadrži aktivne tvari poput ružmarinske kiseline koje pomažu u jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije.
  • Metvica sadrži veće količine triptofana, koji djeluje na stvaranje hormona serotonina, a koji podiže raspoloženje, te zbog toga djeluje na ublažavanje napetosti i nesanice te smirenje tenzijskih glavobolja.
  • Metvica se upotrebljava kao repelent protiv komaraca.
  • Eterično ulje metvice povoljno djeluje kod upaljenih mišića, no ne smije se nanositi u koncentriranom obliku izravno na kožu, nego razrijeđeno u nekom baznom ulju.
  • Prema europskoj regulativi, eterično ulje metvice treba izbjegavati kod male djece jer može izazvati smetnje u disanju.
  • Čaj od metvice treba konzumirati umjereno jer prevelike količine mogu uzrokovati proljev, grčeve, bol u mišićima, osip, umor.
  • Kroz zdravu neoštećenu kožu i sluznicu mentol brzo prolazi u tijelo, što je važno u kupkama, inhalacijama, i kada se nanosi na kožu.