ZDRAVSTVENO SUMNJIV PROIZVOD Benzen (opet) u sokovima

benzen u gaziranim sokovima
Foto: Shutterstock

Prije više od trideset godina kemičari su otkrili da u reakciji benzojeve kiseline i vitamina C nastaje kancerogeni benzen. To je reakcija neugodna iznenađenja do koje dolazi u primjerice popularnim gaziranim pićima. Sve do kraja prošloga stoljeća benzojeva kiselina i vitamin C bili su redoviti sastojak mnogih zaslađenih napitaka: benzojeva kiselina kao prehrambeni konzervans (E210-E219), a askorbinska kiselina (E-300) kao vitaminski dodatak. U toj se »dobitnoj« kombinaciji osvježavajući napitci pretvaraju u otopinu benzena.

Nakon znanstvenih dokaza o prljavoj reakciji u sokovima mnogi su proizvođači odustali od uporabe benzojeve kiseline, uveli su zamjenske konzervanse ili su pak otkrili da se sokovi mogu proizvoditi bez kemijske sterilizacije. S deklaracija mnogih razvikanih brendova nestao je kemijski izvor benzena, pića bez benzojeve kiseline postala su standard. Vitaminizirani sokovi više nisu bili onečišćeni tragovima benzena.

Vještičji slatkiši

I kad se činilo da je priča s benzenom u sokovima završena, u Hrvatskoj se, eto, pojavljuju novi proizvodi sa zabranjenom smjesom benzojeve i askorbinske kiseline. S razvikanim porukama o »ekstraktima naranče i limuna s Mediterana« djeci i mladima se vraća piće obogaćeno benzenom. Da bi stvar bila gora, nije riječ se o uvoznoj robi, nego o domaćim zaslađenim napitcima renomiranoga proizvođača pića. Nemoralna ponuda kao da podsjeća na Grimmovu vješticu koja jede djecu.

Nije jasno zbog čega je hrvatski proizvođač odlučio okrenuti ploču i vratiti zloglasnu formulu u osvježavajuća pića. Ili je posrijedi znanstvena nepismenost ili pokušaj kompromitacije hrvatskoga proizvoda

Otrov za krv

Jer benzen je krvni otrov. Uzrokuje teška oštećenja koštane srži, aplastičnu anemiju, leukemiju i rak limfatičkoga sustava – mijelom. Izaziva također poremećaje imunosnoga i živčanoga sustava. Nema sigurne koncentracije kojoj čovjek ili dijete mogu biti izloženi. Zbog toga vrijedi nulta tolerancija na prisutnost benzena u prehrambenim proizvodima. Zbog toga su razumni izbacili benzojevu kiselinu iz vitaminiziranih sokova. Benzojeva kiselina nema nikakvu nutritivnu vrijednost, ali se reakcijom dekarboksilacije lako može pretvoriti u kancerogeni benzen.

Tko je kriv?

Nije jasno zbog čega je hrvatski proizvođač odlučio okrenuti ploču i vratiti zloglasnu formulu u osvježavajuća pića. Ili je posrijedi znanstvena nepismenost ili pokušaj kompromitacije hrvatskoga proizvoda. Nažalost najnoviji napitak na hrvatskom tržištu derivat je divljega braka nutricionista i kemičara. A to upućuje na loše školovanje nekih stručnjaka na matičnim fakultetima.

Zaboravljene lekcije postale su recept za zdravstveno sumnjiv proizvod. Bilo bi dovoljno (i potrebno) izmjeriti koncentraciju benzena u novim »ekstraktima s Mediterana«. Ako doza benzena iznosi nekoliko milijarditih dijelova (ppb), to nisu proizvodi za piće. Jer maksimalno dopuštena vrijednost za prisutnost benzena u pitkoj vodi je – 1 ppb.

Hrvatski paradoksi

U vrijeme kada su hrvatsko gospodarstvo i njegovi proizvodi pod stalnim pritiskom uvozne robe, ali i smeća iz tegljača, nije razumno emitirati na tržište domaći proizvod s grješkom. Zastarjela kombinacija benzojeve kiseline i vitamina C u sokovima ne može postati izvozni proizvod. Tako benzen ostaje u Hrvatskoj, u domaćim proizvodima za legalnu intoksikaciju uglavnom mladih ljudi.

Nažalost, najnoviji napitak na hrvatskom tržištu derivat je divljega braka nutricionista i kemičara

Nije ovo prvi put da nadležne hrvatske institucije imaju neprikladan odnos prema benzenu u sokovima. Nakon otkrića (J. Agric. Food Chem. 1993, 41, 693) da iz benzojeve kiseline nastaje benzen Glen Lawrence, autor studije, lako rješava problem benzena u pićima: »Dovoljno je prilikom proizvodnje pića, u kojima se nalazi vitamin C, izostaviti upotrebu benzojeve kiseline i njezinih soli benzoata.« Upravo suprotno stoji u izvješću za javnost tadašnje Hrvatske agencije za hranu: kako bi se izbjegla neželjena kombinacija askorbinske i benzojeve kiseline, proizvođačima se ne preporučuje eliminacija kontroverzne benzojeve kiseline, nego neškodljivoga vitamina C koji »nije nuždan aditiv«. Dakle, afera s prehrambenim benzenom u Hrvatskoj se nastavlja…