»ŽIGA «PROMOVIRAO VAŽNOST I TOPLINU OBITELJI »Jedna od najljepših obiteljskih molitava«

Cjelovečernji koncert pod nazivom »Najljepša obiteljska priča« održao je pjevač Mirko Švenda - Žiga

Cjelovečernji koncert pod nazivom »Najljepša obiteljska priča« održao je u utorak 30. svibnja u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu pjevač Mirko Švenda – Žiga. Riječ je o glazbeniku kojega mnogi nazivaju Međimurskim slavujem, koji je skladatelj, tekstopisac, radijski i televizijski voditelj, a prepoznat je prvo kao skupljač i izvođač etnopjesama iz bogatoga međimurskoga glazbenoga fundusa. Danas je iza njega nekoliko albuma na kojima su etnoglazba, zabavne pjesme i popijevke, stari međimurski napjevi uz mlade i školovane glazbenike puhačkih instrumenata – popularne »Bandiste«, a dobar odjek ima nosač zvuka na kojem su pjesme duhovnoga sadržaja o svetcima kojima su posvećene neke crkve u Međimurju, te posebice CD s božićnim pjesmama.

Gosti birani po »obiteljskom ključu«

Posljednji je glazbeni uradak toga svestranoga umjetnika CD s naslovom »Obiteljski album«. Na njemu je 12 skladba – autorske s obiteljskom tematikom i prepjevi poznatih pjesama, kao što su »Dida moj«, »Pismo ćali« i druge.

Upravo taj album potaknuo je Mirka Švendu na koncert pod naslovom »Najljepša obiteljska priča«, na kojem su i njegovi gosti birani po tzv. obiteljskom ključu, pa su tako nastupili: obiteljski kvartet Rucner, majka i sin – Gabi Novak i Matija Dedić, tata i kći Hegedušić, sin i tata Jeršek, bračni »etnopar« Evačić, sestre Palić, kumovi Adam Končić i Vid Balog, prijatelj Grbac – prvak opere iz Rijeke, te neizostavni »Bandisti«, a scenu je upotpunila Zrinska garda u tradicionalnim odorama i uz barjake.

Obiteljska molitva

Gotovo tri sata glazbenoga užitka, koje je Žiga s glazbenicima otpjevao i izveo, pomno biranim tekstovima u pravu pozitivnu i poučnu obiteljsku bajku zaokružio je voditelj Branko Uvodić. Valja spomenuti i vrsne glazbenike – njih koji ga redovito prate na nastupima i koncertima, a ovoga puta bilo je to pod budnim okom Tončija Eterovića.

»Toliko pozitivne energije uz nacionalni i duhovni naboj na jednom mjestu ne pamtim« – bio je komentar starije gospođe, koja je nadodala – »sa suzama u očima, ali pune duše pjevala sam i Bogu zahvaljivala za svoju obitelj, ali i moleći za sve obitelji drage nam domovine.«

Jedan od nazočnih svećenika, koji je također uživao u tom glazbenom ugođaju, čestitajući glazbeniku i umjetniku Žigi rekao je: »Za mene je ovo bila jedna od najljepših raspjevanih obiteljskih molitava!«

Maks Herceg