ZNANSTVENO OTKRIĆE O BAKTERIJAMA U CRIJEVIMA Crijevne bakterije i rak

Foto: Shutterstock

U potrazi za čimbenicima koji sudjeluju ili uzrokuju rak debeloga crijeva znanstvenici su otkrili da bakterije koje žive u crijevima mogu stvarati kancerogene kemikalije. Najnoviji primjer objavljen je nedavno u znanstvenom časopisu »Science« u kojem istraživači prikazuju mehanizam djelovanja crijevnih bakterija u oštećenjima zdravoga tkiva (Science 2019, 363). 

Crijevna proizvodnja kemikalija

U crijevima čovjeka živi nekoliko bilijuna različitih bakterija, od kojih su mnoge korisne (probiotički mikroorganizmi), a neke mogu biti patogene. Bakterije svakodnevno proizvode arsenal kemijskih spojeva potrebnih za interakciju s domaćinom. Većina je tih tvari potrebna za normalno funkcioniranje crijeva, crijevne stijenke, okolnoga tkiva i organa, ali i čitavoga ljudskoga organizma. No bakterije mogu emitirati i štetne spojeve, od kojih su neki kancerogeni, dakle uzrokuju tumorska oboljenja. Jedan takav toksin je kolibaktin, koji proizvodi bakterija Escherichia coli (E. coli). Dugo je već poznato da kolibaktin oštećuje gensku strukturu crijevnih stanica. Ako stanice ne poprave nastala oštećenja, dolazi do pojave tumorskih procesa, odnosno do raka debeloga crijeva. 

Crijeva nisu skladište otpadnoga, inertnoga materijala, nego se u njima odvijaju važni biokemijski procesi o kojima ovisi zdravlje čovjeka. Mikrosvijet crijeva otkriva bogatstvo života, mrežu interakcija bakterija i domaćina te osjetljivu ravnotežu koja se može poremetiti lošom prehranom, nedostatkom kretanja ili, uz ostalo, manjkom vitamina C.
Novi lijek za rak?

Sve do ove godine nije bila poznata struktura, pa stoga ni mehanizam djelovanja kolibaktina. Američki su istraživači uspjeli detektirati taj spoj i objasniti njegovu reakciju s ljudskim genima (s molekulom DNK). Oni se nadaju da će razumijevanje tih patoloških procesa na molekulskoj razini omogućiti razvoj novih terapija i (pametnih) lijekova za rak debeloga crijeva. Posebno za one slučajeve u kojima su krivci za nastanak raka – loše bakterije u crijevima. Ipak, treba biti suzdržan u prihvatu takvih optimističnih najava jer se u pozadini dobrih želja često krije običan financijski interes. Trojica autora američke studije, uključujući voditeljicu istraživanja, redovito surađuju s farmaceutskom industrijom, bilo kao konzultanti bilo kao vlasnici patenata. Dio svoje sprege s kompanijama »Merck«, »Novartis«, »Pfizer« i »Kintai Therapeutics« obznanili su i u sklopu objavljenoga rada pod rubrikom »sukob interesa«. 

Vitamin C u crijevima

U svakom slučaju ta studija još jednom potvrđuje da su crijeva ljudski organ čiji se sadržaj ne smije zanemarivati. Upravo to čine oni, uključujući i neke medicinske stručnjake, koji, na primjer, tvrde da je uzimanje većih količina vitamina C nepotrebno i neučinkovito jer višak ionako završava u crijevima. Crijeva nisu skladište otpadnoga, inertnoga materijala, nego se u njima odvijaju važni biokemijski procesi o kojima ovisi zdravlje čovjeka. Mikrosvijet crijeva otkriva bogatstvo života, mrežu interakcija bakterija i domaćina te osjetljivu ravnotežu koja se može poremetiti lošom prehranom, nedostatkom kretanja ili, uz ostalo, manjkom vitamina C.