ŽUPNA CRKVA PREOBRAŽENJA GOSPODNJEGA I PASTORALNI CENTAR U JASTREBARSKOM Neobizantska grkokatolička crkva čuva moći sv. Šimuna

Samoborsko-jastrebarskim krajem (102) Župna crkva i pastoralni centar Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom

Snimio: Z. Galić | Župna crkva i pastoralni centar Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom

U Jastrebarskom je na adresi Radnička cesta 21 krajem 2011. godine završena gradnja neobizantske grkokatoličke župne crkve Preobraženja Gospodnjega (22 x 10 m sa zvonikom od 20 m). Izgrađena je u spomen 400. obljetnice Marčanske biskupije i zajedništva s Katoličkom Crkvom. Crkvu je 19. svibnja 2012. posvetio vladika Nikola Kekić. Kasnije je izgrađen pastoralni centar i stan za župnika. Pastoralni centar ustanovio je 11. listopada 2007. vladika Slavomir Mikloš. Za povijest crkve važni su posveta temeljnoga kamena, koji je posvetio papa Benedikt XVI. tijekom posjeta Zagrebu 5. lipnja 2011., ugradnja moći bl. Alojzija Stepinca i donošenje moći sv. Šimuna (sv. Simeon Bogoprimac) 21. rujna 2014. iz Zadra. Relikviju, dar Zadarske nadbiskupije, osobno je donio nadbiskup Želimir Puljić. Moći su svečano nošene procesijom kroz grad, a zatim ugrađene u drveni bočni oltar (dar o. Panteleimona iz Beograda) uz ikone sv. Šimuna, sv. Josipa i Presvete Bogorodice. Postavljanje relikvijara sv. Šimuna više je približilo vjernike jedne iste kršćanske Crkve, koja se očituje u oba katolička obreda (osnovana je župna obiteljska zajednica sv. Šimuna). Ispred toga oltara moli se za zdravlje svake srijede (Šimunova srijeda) u 19 sati. Luster je rad ukrajinskih majstora iz Ljviva, a barokna uljanica ispred ikonostasa venecijanski je rad 18. stoljeća.

U veličanstvenoj dvorani crkve postavljen je mramorni ikonostas ispred svetišta na kojem su dvije ikone ikonopisca Josipa Ružića, a kasnije nakon njegove smrti dodane su i ostale. U predvorju crkve ispod kora nalazi se ikona Presvete Bogorodice donesena iz Ukrajine. Bočni zidovi ispunjeni su ikonama i crkvenim zastavama. U apsidi je zidna slika s prikazom Preobraženja Gospodnjega, Bogorodicom, sv. Ivanom Zlatoustim i Mojsijem. I iznad portala crkve je nacrtan Gospodin u preobraženju. Liturgija je nedjeljom u 10, a na blagdane i u 19 sati. Povremeno su liturgije i na ukrajinskom jeziku za prognane Ukrajince.