Vozočašće

Snimio: I. Tašev

Vozočašće Majci Božjoj Jeruzalemskoj održava se od 1968. godine, kada su ga pokrenuli urednici Glasa Koncila sa željom da pridonesu obnovi i oživljavanju prekrasnoga sakralnoga i umjetničkoga bisera na Trškom Vrhu, a tijekom desetljeća postao je jedinstveno mjesto molitve za sigurnost u prometu i na cestama.

Tako se svake prve lipanjske nedjelje na brježuljku iznad Krapine okupljaju vozači sa svojim automobilima i limenim ljubimcima koje nakon misnog slavlja svećenici blagoslivljaju. Osim molitve i zaziva na vozočašću se organizira i simbolična tombola te se izdanjima Glasa Koncila nagrađuju svi oni vozočasnici koji dolaze iz okolice Krapine, ali i susjednih županija na jedinstveno hodočašće koje živi već pet desetljeća.

Izvještaj s prvog vozočašća 1968. godine

Pozvali smo bili automobiliste i motoriste Zagreba u staro, romantično svetište Marijino, na Trški Vrh povrh Krapine u Hrvatskom Zagorju. Nipošto nismo time željeli iskazati i pružiti neku prednost onima kojih je imućnost dosegla stupanj posjedovanje motornog vozila, još uvijek nedostižan stupanj čežnje mnogih. Htjeli smo samo iz onih rijeka motoriziranih, što se u dan počinka razlijevaju s gradskog asfalta na sve strane u potrazi za odmorom i razonodom, skrenuti u jednu nedjelju jedan potočić u jedno mjesto duhovne, religiozne okrepe, mjesto ujedno privlačno i kao točka mira i odmora u ljepoti Božje prirode i ljudske dogradnje. Bili smo pripremili za to posebne plakete i naljepnice za automobile, dobili biskupa i ispovjednike, prometne stražare i parkiralište, pokrenuli ugostitelje, uzbudili unaprijed svu Krapinu… Onda je nas i vozače i Krapinu na sam dan, u nedjelju 9. lipnja, uzbudila i uzbunila nemilosrdna, uporna, okrutna kiša.

Prethodni članakZlatna uljanica
Sljedeći članakHrvatska katolička baština 20. stoljeća