AMERIČKI FILM »LA LA LAND« Zlatni globus mjuziklu o vječnim sanjarima

Redateljski je postupak posebno umješan jer skladno spaja staro i novo, suvremeno i tradicionalno u umjetnosti

»La La Land« (La La Land); mjuzikl; redatelj: Damien Chazelle; glume: Ryan Gosling, Emma Stone, J. K. Simmons, John Legend

Američki film »La La Land« na dodjeli Zlatnih globusa potvrdio je svih sedam nominacija. Zlatnim globusom nagrađen je film kao najbolji u kategoriji mjuzikla i komedije, Damien Chazelle za najbolju režiju i scenarij, Ryan Gosling za najboljega glumca, Emma Stone za najbolju glumicu i Justin Hurwitz za najbolju glazbu i pjesmu, a Oscari tek slijede!

Spoj mjuzikla, komedije i drame

To je izvrstan emocionalan film koji spaja kvalitetan mjuzikl, romantičnu komediju, inteligentnu dramu o snovima o umjetničkim postignućima, uzajamnu nesebičnu pomoć da se to ostvari, iskrenu ljubav, stvarnost koja često razdvaja, odavanje počasti zlatnomu dobu Hollywooda i Los Agelesu – gradu u kojem se radnja zbiva i koji je mjesto i san mnogih umjetnika.

Film je vizualno predivan, prepun prekrasne glazbe za koju se može reći da je remek-djelo te mnogih dirljivih novih pjesama i obrada starijih. Gluma je i odlična i spontana, a takav je i ples, kojega ima puno, pa sve djeluje jako uvjerljivo.

Redateljski je postupak posebno umješan jer skladno spaja staro i novo, suvremeno i tradicionalno u umjetnosti, ponajprije u filmu i jazzu, kostimografiji i scenografiji, stvarajući suvremenu estetiku. Kamera je iznimno dobra i vješta, pokretna i sveprisutna iz raznih kutova snimanja, tvoreći cjelinu u nekoliko planova.

Lak ulazak u čaroban svijet umjetnosti

Riječ je o mladom jazz-pijanistu Sebastianu koji u 21. stoljeću želi svirati klasičan jazz i imati svoj klub te o Miji, djevojci koja želi postati glumica. Oni se susreću, zaljubljuju i ostaju vječni sanjari o umjetnosti i svojem mjestu u njoj.

Uzajamno se pomažu, posebice u trenutcima kriza. Vrlo su važni dijalozi u filmu, a čarolija ljubavi, glazbe i plesa doseže vrhunac u sceni u planetariju i sekvenci na kraju. Dirnuti gledatelji lako s njima otputuju u čaroban svijet umjetnosti…