LIJEP, SNOLIK I TOPAO FILM Kada nadahne lik umjetnikove bake…

»Louise na obali« (Louise en hiver/Louise by the Shore); animirani film; redatelj: Jean-François Laguionie; glasovi: Dominique Frot, Jean-François Laguionie

Održan je 27. svjetski festival animiranoga filma – »Animafest« Zagreb od 5. do 10. lipnja u trima kinima: Europa, Tuškanac i Kinoteka s mnogim natjecateljskim i popratnim programima. U konkurenciji dugometražnih animiranih filmova Grand prix osvojio je prekrasan film »Crvena kornjača«, a nagradu publike »Moj život kao Tikvica«, oba već u kinima. Ocjenjivački sud dodijelio je dva posebna priznanja dvama francuskim filmovima koji će doći u kina. To su »Louise na obali« i »Djevojka bez ruku«.

Vrstan francuski umjetnik Jean-François Laguionie (1939.) autor je filma »Louise na obali«. Godine 2013. prikazan je na »Animafestu« njegov vizualno vrlo specifičan film »Slika« (Le Tableau). Ove je godine na otvorenju Laguionie primio nagradu za izniman doprinos umjetnosti animiranoga filma koju dodjeljuje Međunarodna asocijacija animiranog filma ASIFA. Nakon projekcije novoga filma razgovarao je s gledateljima. Ideju za film temeljio je na kratkoj priči koju je davno napisao o tada već staroj svojoj majci i sjećanjima na djetinjstvo. Film je naslikan ručno u nježnim pastelnim bojama. Vizualno je vrlo lijep, snolik i topao zahvaljujući liku dobre, hrabre i slobodne starije gospođe Louise (Frot).

Ona se zatekla sama u priobalnom gradu nakon ljeta, gdje mora provesti zimu. Odvažno si je nametnula pozitivnu dnevnu rutinu, šetnju uz obalu, obilježavanje blagdana, razgovor s pronađenim psom (Laguionie). Javljaju se sjećanja na ljude i događaje iz prošlosti, pa se otvara pomirenju s vlastitim životom. Iščekuje ljeto i povratak turista…

Film je vrlo poticajan za razmišljanje o prihvaćanju života te je stoga primjereniji odraslima i srednjoškolcima. Djeci može biti vizualno zanimljiv, te zbog čestih duhovitosti.