ANIMIRANI FILM »VRAPČIĆ RICHARD« Kako naći svoje mjesto?

»Vrapčić Richard« (A Stork’s journey); animirani film; redatelj: Toby Genkel, Reza Memari; glasovi: Fran Pocrnić, Lucija Barišić

Vrlo dobar, poučan i zabavan je njemačko-belgijsko-luksemburški obiteljski animirani film »Vrapčić Richard«, koji se sinkroniziran na hrvatski prikazuje u kinima. On je dokaz da u europskoj kinematografiji ima kvalitetne računalne animacije likova i jako lijepo oslikane pozadinske scenografije, i prirodnih krajolika i karakteristika gradova i država u kojima se radnja zbiva. Mnoštvo simpatičnih životinjskih likova prati prigodna glazba, i originalna i niz nekadašnjih popularnih pjesama zabavne glazbe.

Prihvaćanje sebe
Mnoštvo simpatičnih životinjskih likova prati prigodna glazba, i originalna i niz nekadašnjih popularnih pjesama zabavne glazbe

Naravno, životinje su personifikacija ljudskih osobina i situacija koje su time prikladnije za djecu, a i poruke lakše do njih dopiru. Svaki lik, svaka životinja, vrlo je pomno i lijepo osmišljena, s puno topline i pozitivnosti. To je posebno važno jer je time postignuto da djeluju doista kao iskreni, vjerodostojni tragatelji za svojim mjestom u životu. A riječ je o prihvaćanju sebe, nalaženju svoje obitelji, pripadanju i prihvaćanju drugoga, prijateljstvu – stvarnom i onom s izmišljenim prijateljima u trenutcima usamljenosti.

Glavni je lik vrapčić Richard kojega je dobra roda Aurora našla samoga u gnijezdu i donijela u svoje gnijezdo, gdje je odrastao misleći da je roda uz »brata« Maxa. Kada rode odlete na jug, Richard ostaje sam. Odlučuje otići za njima u Afriku te na tom putu susreće zanimljive i neobične prijatelje – sovu Olgu i papigu Kikija, ali i nekoliko neprijateljskih životinja.

Duhoviti dijelovi

Zanimljivo je da su golubovi prikazani kako se služe internetom i društvenim mrežama te »lajkanjem« pomažu neobičnoj družini da ostvari cilj, a to nije strano ni drugim životinjama. To je jedno od najduhovitijih dijelova toga vrlo simpatičnoga crtića.