BAGERIST PELE OTKOPAO KIP ANĐELA KOJI SU PARTIZANI BACILI »Kompletan športaš mora imati zdrav duh«

Snimio: V. Čutura | Juraj Jurin

Prilikom uređenja okoliša svetišta Najvjernije Majke Odvjetnice Hrvatske u zagrebačkim Remetama s jugozapadne strane pri obnovi »belih kipa« svoj doprinos u ravnanju terena dao je bagerist Juraj Jurin zvani Pele iz župe Markuševec kojega je angažirao župni vikar o. Ilija Tipurić.

Ravnajući teren, bagerist Pele otkopao je kip anđela Gabrijela, o čemu kaže: »Bio sam presretan kad smo pronašli taj kip koji su svojim dolaskom partizanske vlasti bacile i koji je bio zatrpan u gomili zemlje te dobrim dijelom bio oštećen. Taj dio okoliša oko svetišta bio je zapušten jer u vrijeme komunizma nije se smjelo ništa raditi, a posebno su im ti prekrasni kipovi smetali jer su bili vidljivi na ulazu u remetsko svetište s južne i zapadne strane. Meni je bila čast kad me pozvao karmelićanin o. Tipurić da mogu raditi na uređenju okoliša u svetištu koje mi je puno značilo od moga djetinjstva. Crkva mi je uvijek na prvom mjestu i ona me je formirala, usmjeravala, odgajala. Bez Boga se ništa ne može. Mene je uvijek držala molitva i nogomet, pa i u sadašnjim godinama.« Remetski kipovi bili su od bijeloga kamena, a postavili su ih pavlini s bijelim habitima pa su ih stoga zvali »beli kipi«. Godine 1945. partizani su rafalom oštetili kipove anđela pa su nakon pronalaska oba obnovljena i ponovno postavljena.

Bagerist Jurina dobio je nadimak Pele po nekoć najboljem svjetskom brazilskom nogometašu Peleu jer je bio izvrstan nogometaš, a unatoč godinama i danas dotakne loptu, prenese znanje na mlađe. Rođen je 1947., a nogomet je počeo igrati 1962. na livadi pokraj crkve. Igrao je mali nogomet, igralište su napravili na crkvenom zemljištu. »Crkva nas je uvijek okupljala pa sam spajao duhovnost i igru jer smatram da jedno bez drugoga ne ide«, navodi zagrebački Pele. Sudjelovao je i na brojnim drugim turnirima, a kako kaže, najdraži su mu bili župni. Na svom dresu nosio je lik anđela Gabrijela. Navodi da ga je anđeo uvijek čuvao, anđelu čuvaru se molio te je i otkopao kip anđela.

Na turniru »Miholje u Gračanima« 2012. povodom 50. godišnjice njegova igranja organiziran je turnir na kojem mu je dodijeljeno posebno priznanje, za igru, požrtvovnost, učenje mladih i pomaganje u zajednici. »Čast mi je uvijek bila igrati o blagdanima, a posebno za sv. Mihovila koji simbolizira pobjedu nad zlom, pobjedu nad grijehom. Danas apeliram na mlade da se okrenu Crkvi. Promatram na lokalnoj razini nogometne klubove koji okupljaju po sto pedeset igrača različitih uzrasta, ali malo tko od njih ide u crkvu, nažalost često se čuju i nepristojne riječi. Da bi bio kompletan športaš, čovjek mora imati zdrav duh u zdravu tijelu. Uprave klubova i treneri moraju se više okrenuti Crkvi, surađivati, dogovarati termine, na primjer da se ne igra utakmica za vrijeme mise. Veliki svjetski nogometni klubovi poput Barcelone imaju kapele u svojim športskim kompleksima, a pojedini i duhovnike. To su vrlo mala ulaganja, samo treba više suradnje i razumijevanja, a u prvom redu spoznaja da je duhovnost važnija od fizičke snage i kondicije. Kad se to dvoje spoji, čovjek se ne treba ničega bojati. Budući da živim sam, pratim katoličke medije, molim posebno na nakanu da se u našim zajednicama i športaši više okrenu Bogu.« Iz ljubavi prema nogometu te svojim zalaganjem markuševečki je Pele pokrenuo uređenje malonogometnoga igrališta u Bačunskoj šumi, što je i učinjeno.