DVADESET GODINA »HRVATSKOG KAZALIŠTA U ŠVICARSKOJ« Proslavili predstavom o Bečkoj uroti

ŠVICARSKA – Amatersko kazalište koje angažira i profesionalce na području glume, glazbe, scenografije i režije »Hrvatsko kazalište u Švicarskoj« pri Hrvatskoj katoličkoj misiji Solothurn dvadesetu obljetnicu djelovanja dočekalo je s novom predstavom. Glazbeno-dramsko skazanje »Bečka urota«, za koju je tekst i glazbu napisao franjevac Šimun Šito Ćorić, posvećeno je hrvatskim junacima Petru Zrinskomu i Franu Krsti Frankopanu te njihovim obiteljima prigodom ovogodišnje 350. obljetnice njihova smaknuća u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. U njemu glume glumice i glumci iz Hrvatskoga kazališta u Švicarskoj, a u scenografiji i režiji pomogli su švicarski profesionalci te na snimljenim muzičkim dionicama sviraju i pjevaju poznati glazbenici iz Hrvatske i Švicarske.

Kako su istaknuli priređivači predstave, nevjerojatno je da i danas na mjestu smaknuća Zrinskoga i Frankopana u Bečkom Novom Mjestu stoji kamena ploča s natpisom da su bili »slijepci i častohlepci«

Originalne kostime za predstavu osiguralo je Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, a predstava je našla svoj put i do televizijskih ekrana jer je snimljena i kao dramski televizijski film.

Kako su istaknuli priređivači predstave, nevjerojatno je da i danas na mjestu smaknuća Zrinskoga i Frankopana u Bečkom Novom Mjestu stoji kamena ploča s natpisom da su bili »slijepci i častohlepci« jer se nisu držali vjernosti ograničenomu i nasilnomu vladaru, kojemu se tu napismeno zahtijeva vjernost, pa tek onda vjernost Bogu.

Hrvatsko kazalište u Švicarskoj kontinuirano djeluje 20 godina, a nastupa u hrvatskim zajednicama po Švicarskoj i Njemačkoj te je u proteklim godinama na program stavilo pedesetak predstava većinom sakralnoga karaktera, ali i niza onih iz hrvatske kulturne i povijesne baštine. Bile su to drame, mjuzikli, operete, kratki igrokazi, kako oni za djecu tako i oni za odrasle. (SS)