NASTUPI ZBORA I TAMBURAŠKOGA I FLAUTISTIČKOGA SASTAVA MILOSRDNICA Novi doprinos za Novu godinu

Novogodišnji koncert Sestara milosrdnica držan je na Novu godinu u samostanskoj crkvi sv. Vinka Paulskoga

Bečkim filharmoničarima, koji na Novu godinu već gotovo osam desetljeća održavaju tradicionalni novogodišnji koncert klasične glazbe, te Hrvatskomu narodnomu kazalištu u Zagrebu, koje u suradnji s Tamburaškim orkestrom HRT-a šesnaest godina održava poznati koncert »Valceri, polke i druge špelancije«, pridružile su se i Sestre milosrdnice u Zagrebu koncertom duhovne glazbe i tradicionalnih božićnih napjeva.

Očuvanje tradicionalnoga melosa

Novogodišnji je koncert, u izvedbi zbora i tamburaškoga i flautističkoga sastava koje tvore isključivo redovnice Družbe sestara milosrdnica, održan na Novu godinu u samostanskoj crkvi sv. Vinka Paulskoga u Frankopanskoj ulici u Zagrebu na zadovoljstvo veoma brojnih sudionika. Zbor vode s. Vlasta Tkalec i s. Elizabeta Peršić, a s. Mirjana Turković, koja je bogato iskustvo vođenja glazbenih sastava stekla u više hrvatskih katoličkih misija, vodi tamburaški sastav, koji funkcionira godinu dana i koji čini petnaestak sestara.

»Osnovni motiv koji potiče naše nastupe jest želja da se ljudima u vrijeme božićne radosti pruži dodatni doprinos slavljenjem Boga pjesmom. Vjernici su već od prve godine prepoznali naš nastup kao zanimljiv«, rekla je s. Elizabeta Peršić

»Sestre milosrdnice novogodišnji koncert organiziraju već petu godinu zaredom«, rekla je s. Elizabeta Peršić, glavarica Provincije Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije i voditeljica Zbora sestara milosrdnica i orguljašica u kući matici u Zagrebu. »Repertoarom novogodišnjega koncerta pokušavamo upoznati publiku sa starim i izvornim hrvatskim božićnim pjesmama koje kombiniramo s poznatim tradicionalnim europskim i svjetskim božićnim napjevima. Naši stari tradicijski božićni napjevi u izvedbama uživo zvuče jako dobro, zbog čega sestre svojim koncertnim repertoarom poseban naglasak stavljaju upravo na te pjesme, pokušavajući im dati vitalnost i svježinu u današnjim vremenima. Stoga novogodišnje koncerte organiziramo ne samo kao izvedbu duhovne glazbe, nego i radi očuvanja tradicionalnoga hrvatskoga melosa u narodu. U tom su smislu ove godine na koncertu uvedeni i elementi slični zvukovima slavonskoga kola. Svake se godine repertoar pokušava osvježiti i učiniti što efektnijim, pa su ovogodišnje slavlje uveličale dvije sestre iz Benina koje su na svom jeziku otpjevale nekoliko božićnih pjesama«, rekla je s. Elizabeta Peršić, koja je među ostalim završila i Muzičku akademiju.

Koncerte posjećuju svi uzrasti

»Osnovni motiv koji potiče naše nastupe jest želja da se ljudima u vrijeme božićne radosti pruži dodatni doprinos slavljenjem Boga pjesmom. Vjernici su već od prve godine prepoznali naš nastup kao zanimljiv te smo zbog rastućega interesa svoje koncertno slavlje odnedavno proširile na tri odvojena događanja. Ove su godine, nakon koncerta 1. siječnja u Frankopanskoj ulici, zbor te flautistički i tamburaški sastav Sestara milosrdnica nastupili 6. siječnja u Zaprešiću u dvorcu Lužnica. Slavlje zaključujemo koncertom 13. siječnja nakon večernje mise u kapelici Srca Isusova u KBC-u ‘Sestre milosrdnice’.«

S. Elizabeta Peršić rekla je da se za nastupe kojima pjesmom otvaraju novu godinu sestre milosrdnice pomno pripremaju i uvježbavaju, uz svoje redovite obveze i službe, čak i nekoliko mjeseci prije održavanja koncerata. Uz redovite probe pripreme se intenziviraju već u jesen. Te koncerte posjećuju svi uzrasti, uključujući i obitelji s malom djecom, a poseban je dojam kada se u koncertnom slavlju svojim glasom ujedine svi nazočni. Na nastupima sestara milosrdnica omogućuje se uključivanje u pjesmu publici, npr. u poznatim pjesmama »Radujte se, narodi« ili »Veseli se, Majko Božja«, kako bi i ona svojim glasom pridonijela koncertnomu slavlju. (Marino Erceg)