NEOBIČAN DAR ZA PAPU Nova stanovnica Papine farme

Papa Franjo
Foto: Shutterstock / Giulio Napolitano

Da Papa prima raznolike darove tijekom primanja i audijencija nije neuobičajeno, no dar koji je na rujanskoj općoj audijenciji na Trgu sv. Petra Papa primio od obitelji Gramigna iz provincije Piacenze mnogo je neobičniji – bijelu junicu imenom Lou. »Donijeli smo Papi ono što imamo, ono što predstavlja naš život i naš rad. Lou je daleko najljepša životinja koju imamo«, kazao je farmer Angelo, koji je s mladom kravom trebao prijeći pet stotina kilometara da bi stigao do Vatikana.

Junica Lou bit će nova stanovnica farme u Castel Gandolfu, papinskoj ljetnoj rezidenciji na brježuljcima jezera Albano, dvadesetak kilometara južno od Rima. Papa tamo ima zoološki vrt gdje žive lisica, mali sokolovi, gazele, divlje svinje, ali i 25 krava, 300 kokoši i 60 pilića, pčele i ribe. Papa Franjo već je prije dvije godine dobio neobičan dar – dva magarca imenom Théa i Noé koji su se pridružili »papinskim životinjama«.

Više je puta hrana s vatikanskih farma bila donirana, a posebno se spominje kako su mlijeko krava u Castel Gandolfu više puta upotrijebili za novorođenčad u regiji Castelli Romani. Naime, po nalogu pape Pija XII. tijekom Drugoga svjetskoga rata talijanske su majke dolazile po mlijeko na papinsko seosko imanje. Mlijeko je također bilo posebno cijenjeno u vrijeme nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine, kada je oblak zračenja zagadio velik dio talijanskoga krajolika. No »vatikanske krave« jele su sijeno koje se godinama držalo pod pokrovom nepropusnih platna. Kada su tehničari došli provjeriti mlijeko, nisu pronašli nikakav trag zračenja pa su zdravstvene vlasti savjetovale majkama male djece da se koriste mlijekom s vatikanske farme.