UZ »ROĐENDAN« VELIKOGA SVETCA Kako sv. otac Pio živi i u »hrvatskom« internetskom prostoru

Padre Pio

U nizu internetskih stranica i profila na društvenim mrežama koji promiču katoličke svetce i pobožnosti svojom se originalnošću i dizajnom, a onda i posjećenošću ističe stranica »Sv. Padre Pio« na adresi padrepio.hr. Svetac je rođen kao Francesco Forgione 25. svibnja 1887. u selcu Pietrelcini, na jugu Apeninskoga poluotoka, a preminuo je 1968. godine. Imao je 31 godinu kada su mu se kao mladomu kapucinu pojavile stigme na rukama. Brzo se među suvremenicima počeo širiti i glas o njegovim karizmatskim darovima, zbog čega je često nailazio na osporavanja u crkvenim redovima, čak i u najvišim strukturama – papinstvu.

Osporavanja oca Pija definitivno je odbacio papa Pavao VI., a beatificirao ga je 1999. i kanonizirao 2002. godine papa Ivan Pavao II. Neobičan put sv. oca Pija zadatak vođenja internetske stranice nadahnute njegovim likom danas čini u isto vrijeme i plodnim i izazovnim. Naime, nije tajna da mnogi u internetskom prostoru pribjegavaju raznim brzim rješenjima, od zagovora svetaca do gotovo »magijskih« traženja instantnih čuda. Oni koji su zainteresirani za potonje nisu među pratiteljima stranice »Sv. Padre Pio«.

Poticanje i na druge pobožnosti

Stranica je prije nekoliko godina pokrenuta pod okriljem Hrvatske kapucinske provincije, a njezin je idejni začetnik bio o. Juro Šimić. »Od početaka stranica donosi molitve i poticajne tekstove te prikuplja svjedočanstva koja dolaze iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja. Svjedočanstva zagovora sv. oca Pija koja smo dosad prikupili brojna su, pa se javio i interes pojedinih katoličkih nakladnika da ih ujedine u knjigu«, pojasnio je o. Šimić. Stranicom danas upravljaju vjernici laici. Urednici u rubrici »Nakane« vjernike potiču da elektronički šalju svoje molitvene nakane, od kojih su poneke i istaknute na stranici. Zdravlje, polaganje ispita, obraćenje članova obitelji i oslobođenje od strahova najčešće su među njima.

Uz utjecanje sv. ocu Piju, urednici stranice vjernike potiču i na druge pobožnosti – sv. Riti iz Cascije, sv. Gemmi, Kraljici Svete Krunice, Presvetomu Srcu Isusovu te dvojici Pijeve redovničke subraće sv. Leopoldu Mandiću i slugi Božjemu Anti Josipu Tomičiću. I sv. otac Pio i sv. Lepold Mandić poželjeli su postati misionarima na udaljenim kontinentima, no žetva je bila velika i u Padovi i San Giovanniju Rotondu. Zato urednici stranica »Sv. Padre Pio« u posebnoj sekciji pratitelje pozivaju i da daruju svoje priloge za Misijski centar Đakovačko-osječke nadbiskupije, za pomoć u školovanju djece i bogoslova u siromašnim zemljama te za potporu hrvatskim i drugim misionarima u svijetu.