BERNINIJEVE KOLONADE RESI I »BOŽIĆ U BISTRI« Perica Novosel s hrvatskim jaslicama na svjetskoj izložbi

Među više od stotine jaslica iz raznih krajeva svijeta Berninijeve kolonade na Trgu sv. Petra resit će do 9. siječnja i jaslice iz Hrvatske s motivom Božića u Bistri koje je prošle godine za svoj dnevni boravak izradio Perica Novosel, a završile su ovoga Božića u srcu Crkve.

Na glasovitoj izložbi jaslica – koja se od 1976. do 2018. održavala na Piazzi del Popolo u Rimu, a nakon toga je preseljena u Vatikan – hrvatska je tradicija izrade jaslica zastupljena po Etnografskom muzeju već 1996. godine. »Božić u Bistri«, kako glasi originalni naziv jaslica Perice Novosela iz Oborova Bistranjskoga, inspiriran je izvornim motivima Hrvatskoga zagorja. Nezaobilazne su domaće životinje – krave, konji, purani, guske i kokoši – koje su vjekovima srasle sa svakidašnjicom radišnih Zagoraca. Uz svetu Obitelj, pastire, magarce i druge životinje, u jaslicama Perice Novosela nalazi se nekoliko desetaka figurica koje pribavlja iz firentinske radionice. Njegove su jaslice jedinstvene po špilji koju je izradio od panja žute vrbe te oblicima koje je u njoj napravio zahvaljujući izolacijskomu materijalu pur-pjeni. U izradu tih jaslica trebalo je uložiti osamdesetak sati predana rada.

Mladi jasličar Perica Novosel volonter je u Ekomuzeju u Bistri, a jaslice izrađuje već tri desetljeća. Prve je izradio još kao predškolac o Božiću ratne 1991. godine, a bile su to »2D jaslice« izrađene od papirnatih predložaka, koje su došle kao prilog dnevnim novinama. Ostale su te prve jaslice dugo »aktivne«, dočekale su i Svijećnicu i Uskrs, a nakon toga svake godine izrada jaslica postala je nezaobilazna Peričina aktivnost. »Izrada jaslica uključuje i lakše i teže radove. No kada se s ljubavlju i voljom želi ljudima dati nada, ne može se govoriti ni o kakvoj težini – bilo u fizičkom, bilo u novčanom smislu«, posvjedočio je za Glas Koncila autor bistranskih jaslica Novosel, koji je izlagao i u pastoralnom centru svoje župe sv. Nikole biskupa u Bistri.

Osim Hrvatske i »Božića u Bistri«, podno Berninijevih kolonada mogu se naći jaslice iz Italije, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Perua, Urugvaja, Sjedinjenih Država, pa čak i iz Kazahstana.