KAKO JE SLIKARICA IRIS MIHATOV MIOČIĆ USPJELA PRED STEPINCEM ZATOMITI SVOJ EGO »Dok sam radila sliku, molila sam se Stepincu«

Snimila: I. Grbić

Iris Mihatov Miočić (36), akademska slikarica iz Zadra, autorica je slike bl. Alojzija Stepinca čiji je naručitelj fra Alojzije Duvnjak iz zadarskoga samostana sv. Mihovila. Tu Stepinčevu sliku zadarski samostan sv. Frane želi darovati novoizgrađenoj crkvi bl. Alojzija Stepinca na Bilom brigu u Zadru.

Slikarica Miočić rekla je da je morala zatomiti svoj umjetnički ego i vlastito nadahnuće te naslikati Stepinca prema zamisli o. Duvnjaka. »Cijelo vrijeme dok sam radila sliku, molila sam se Stepincu da bude sa mnom, da mi pomogne, jer je fra Alojzije bio baš gorljiv da to bude kako je on zamislio. Moja umjetnička predodžba kako nešto treba izgledati bila je stavljena u drugi plan. Potpuno sam se posvetila tomu da ispunim što je fra Alojzije očekivao.« Taj ju je proces podsjetio i na nastajanje slike Milosrdnoga Isusa jer je tu sliku slikar Eugene Kaziemirowski morao naslikati po naputku sv. Faustine. »I on je bio poslušan autoritetu i vjerojatno mu nije bilo lako to učiniti točno prema uputama sv. Faustine, da ugasi svoje unutarnje htijenje kako je on htio da to izgleda. Poistovjetila sam se s njim u tom procesu jer je isto morao raditi po uputama kako mu je sv. Faustina rekla. Sv. Faustina je bila baš gorljiva, kao i fra Alojzije, da to ispadne kako je ona vidjela da mora biti. Sv. Faustina je htjela da piše kako joj je Isus rekao: ‘Isuse, uzdam se u tebe.’ I bl. Alojzije je govorio: ‘Gospodine, u tebe se uzdam’ i to sam napisala u dnu Stepinčeve slike. Osjetila sam da je to proces gdje se moram u umjetničkom procesu potpuno osloniti na Gospodina i zatomiti svoj ja, svoj ego, i prepustiti se da to baš bude slika u kojoj će se Gospodin proslaviti.«

Taj ju je proces podsjetio i na nastajanje slike Milosrdnoga Isusa jer je tu sliku slikar Eugene Kaziemirowski morao naslikati po naputku sv. Faustine. »I on je bio poslušan autoritetu i vjerojatno mu nije bilo lako to učiniti točno prema uputama sv. Faustine, da ugasi svoje unutarnje htijenje kako je on htio da to izgleda«, rekla je slikarica.

Na vrhu slike je lenta u kojoj su upisani važni datumi iz Stepinčeva života, a ostavila je još mjesto za datum kad bude proglašen svetim.

Iris potječe iz obitelji umjetnika. Tata Mojmir Mihatov poznati je karikaturist, scenograf, mama Olivija je vjeroučiteljica, sestra blizanka Višnja je grafičarka, brat Josip je glumac. Kao dijete bila je povezana s religioznim slikarstvom. Za vrijeme rata u podrumu u kući često je crtala Isusov lik. »Taj nagon za sakralnim slikarstvom bio je u meni od malih nogu. Često bih preslikavala te motive, to mi je bilo pri srcu. U mom je srcu najveća čežnja i želja da se bavim religioznim slikarstvom.«

Uz prizore Isusa i Gospe, veliku sliku Milosrdnoga Isusa, naslikala je i svete Majku Tereziju, otca Pija, Judu Tadeja, Ivana Pavla II., don Ivana Bosca, Malu Tereziju od Djeteta Isusa, arkanđela Mihaela. Radi po narudžbi i kako joj dođe u srcu. Voditeljica je molitvene zajednice »Ruah Adonai – Dah Božji« i sv. Ilija, kazala je, prati je od osnutka te zajednice te joj je »stalni podsjetnik da svaki naš dan mora biti borba za toga jedinoga, pravoga Boga«.

Slikarica Miočić živi u župi Bezgrješnoga začeća BDM u Zadru, kojoj je privržena i jer je tu primila sve sakramente kao »duhovnu hranu za cijeli život«. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Slika najviše u tehnikama akvarel i akril na platnu. Supruga je glazbenika Saše Miočića i majka njihovih troje djece: Rita ima 10 godina, a blizanci Teo i Greta četiri i pol. Želja joj je, kazala je, da se u Hrvatskoj još više razvija likovno stvaralaštvo sakralne tematike mladih katolika.