DVIJE NOVE DRUŠTVENE MREŽE ZA KATOLIKE Uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

Holy

Gotovo istodobno, tek s danom razlike, puštene su u rad dvije nove društvene mreže usmjerene na snažnije povezivanje katolika u Hrvatskoj, ali i šire. Uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži u petak 28. travnja iz zagrebačkoga SKAC-a nakon mukotrpnoga rada pokrenuli su »Mrežalicu« – katoličku društvenu mrežu koja želi preslikati stvarnost na internet, a samo dan kasnije pokrenuta je aplikacija »Holy« koju je osmislilo četvero inovativnih i poduzetnih mladih.

»Mrežalica« – katolička društvena mreža

Za »Mrežalicu« isusovci na čelu s o. Ivanom Ikom Mandurićem govore da ona želi biti preslika stvarnoga života Crkve – ponajprije župnih zajednica, ali i drugih udruga i pokreta, svih aktivnosti i stvarnoga života svake zajednice. Na njoj se lako mogu pratiti sva događanja, najave, obavijesti i druge važne informacije na razini župa ili (nad)biskupija Crkve u Hrvata, pronalaziti duhovne sadržaje, kolumne i pregled drugih važnih vijesti i zbivanja. »Temeljna ideja ‘Mrežalice’ je istinitost profila i sadržaja pa je ključ izrade profila pripadnost nekoj od katoličkih zajednica. Tek ulaskom u takvu zajednicu korisniku postaje dostupan sav svijet ‘Mrežalice’, po cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Ideja je ponuditi društvenu mrežu mladomu katoliku koja će biti interaktivna, sveobuhvatna, dinamična i koja će mu omogućiti da lakše pronalazi i povezuje se s mladim katolicima diljem domovine i svijeta«, stoji u opisu internetske platforme dostupne na www.mrezalica.hr, kao i na Android platformi. Prema riječima o. Mandurića, istodobno je na »Mrežalici« aktivno 150-ak korisnika koji stavljaju fotografije, uređuju profile i sklapaju prijateljstva.

Druga aplikacija naziva »Holy« reklamira se kao aplikacija koja pomiče granice komunikacije među vjernicima, a osmislili su je Ivan Orehovec, Zoran Mičuda, Franka Anić i Marin Grbić koji su za svoju ideju dobili potporu na akceleracijskom programu »Startup Factory Zagreb«. »Svaki vjernik na ‘Holy’ ima sigurno mjesto na kojem može svjedočiti svoju vjeru, ujediniti se u molitvi te hraniti dnevnim čitanjima i duhovnim člancima. Uz to ‘Holy’ pruža čist kanal organizacije i informiranje o vjerskim događanjima u blizini. Nadamo se da će svi katolici ‘Holy’ prepoznati kao alat koji nudi nešto više od društvene mreže«, kazali su voditelji aplikacije »Holy«, gdje i Glas Koncila ima svoj profil te objavljuje različita svjedočanstva iz tiskanoga izdanja. Želja je mladih poduzetnika proširiti ‘Holy’ na američko tržište i potom na cijeli svijet, jer kažu da nemaju konkurenciju ni alternativu u postojećim društvenim mrežama, koje ne zadovoljavaju potrebe katolika. »Smatramo da novac nije presudan za pokretanje posla, nego zajedništvo i želja da možemo napraviti nešto korisno i promijeniti svijet. Posebno nas veseli potpora svećenika koji rade s mladima kao najvažnijom skupinom u zajednici vjernika«, kazali su iz aplikacije ‘Holy’.