BILJKA LIVADA, PAŠNJAKA I ŠUMA Lijek za brojne tegobe

Foto: Siciliani-Gennari/SIR | Čestoslavica

Čestoslavica (Veronica officinalis, lat.) biljka je livada, pašnjaka i šuma, u narodnoj medicini nazvana »lijekom protiv svih bolesti« zbog sadržaja brojnih ljekovitih tvari. Od djelatnih tvari u čestoslavici se nalazi glikozid aukubin koji je pokazao dobra antimikrobna svojstva te potiče izlučivanje mokraće i mokraćne kiseline i poznati je antitoksin. U laboratorijskim istraživanjima dokazano je njegovo hepatoprotektivno djelovanje (obnavlja i štiti stanice jetara). Osim toga sadrži i druge glikozide i flavonoide te ljekovite tvari koje štite stanice organizma od oštećenja i upalnih promjena te potiču izlučivanje mokraće i žuči. Iz toga razloga čestoslavica je biljka koja se preporučuje za »čišćenje krvi« jer sprječava nakupljanje otrovnih tvari u tijelu. Čestoslavica je i dobar ekspektorans (olakšava iskašljavanje) te je djelotvorna u liječenju bronhitisa i nadražajnoga kašlja. Znatan sadržaj gorkih tvari i tanina djelotvoran je u liječenju teškoća probavnoga sustava poput upale želudčane sluznice i proljeva.

  • Čaj od čestoslavice koristan je za grgljanje kod upale usne šupljine i grla.
  • Čestoslavica je poznata biljka koja pomaže u liječenju ekcema, kao i svrbeža kože u starijih ljudi. To se djelovanje pripisuje njezinu detoksikacijskom djelovanju.
  • Mladi listovi čestoslavice su jestivi, upotrebljavaju se u salatama ili kao dodatak juhama pa se iz toga razloga osim u obliku čajeva i tinktura preporučuju i u svježem obliku.
  • Zbog nedostatka istraživanja ne savjetuje se primjena pripravka od čestoslavice tijekom trudnoće i dojenja, kao ni u djece mlađe od 12 godina.
  • Upotreba većih količina čaja može izazvati proljev.