NE VOLE GA GLJIVICE Bijeli trn – rješenje za urinarne probleme

Foto: Shutterstock | Gladiš

Gladiš (Ononis spinosa, lat.), bijeli trn ili zečji trn biljka je koja se tradicionalno upotrebljava kao narodni lijek za probleme urinarnoga trakta, uključujući bubrežne kamence i kamence u mokraćnom mjehuru, infekcije urinarnoga trakta i upalne bolesti donjega urinarnoga trakta. Potvrđeno je i njegovo učinkovito djelovanje kod pijeska ili kamenaca u žučnom mjehuru, a razlog tomu djelovanje je biljke na pojačano izlučivanje žuči. Osim toga, rabi se i kod gihta te bolova u zglobovima i mišićima. Gladiš sadrži flavonoide, fenolne kiseline, hlapljivo ulje, glikozid spinonin, sterole, lektine, tanine i minerale. Farmakološke studije pokazale su da ima diuretičko, antimikrobno, protuupalno, analgetsko, antioksidativno i hepatoprotektivno djelovanje. Laboratorijskim istraživanjima dokazano je antimikrobno djelovanje biljke gladiš, i to osobito na bakterije Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus te na gljivice Candida albicans i Candida glabrata.

  • Gladiš ubrzava metabolizam, potiče rad probavnih žlijezda te djeluje detoksikacijski (otklanjanje otrovne tvari iz organizma)
  • Gladiš je često sastavni dio biljnih pripravaka koji potiču mokrenje
  • Biljka se ne smije primjenjivati kod edema srčanoga ili bubrežnoga podrijetla (ako tijelo zadržava tekućinu zbog bolesti bubrega ili srca)
  • Biljka se ne preporučuje tijekom trudnoće i dojenja
  • Korijen gladiša ne djeluje uvijek učinkovito na izlučivanje mokraće zbog manje količine saponina u nekih biljaka. Na određenim staništima biljka ne stvara saponine ili ih stvara vrlo malo, što smanjuje učinkovitost diuretskoga djelovanja