BOBICE KOJE TIJELO VOLI Borovnica u liječenju šećerne bolesti

Foto: Shutterstock | Borovnica

Borovnica (Vaccinium myrtillus, lat.) ljekovita je biljka s ukusnim plodovima koji se osim u prehrani upotrebljavaju i u medicinske svrhe. Osim plodova, u liječenju se upotrebljavaju i listovi i korijenje. Borovnice su jedan od najbogatijih izvora fenola i sadrže znatne količine antocijana, flavanola i fenolnih kiselina, odnosno brojnih spojeva koji imaju visoku biološku aktivnost koja štiti stanice organizma od preranoga starenja i od slobodnih radikala pa joj se pripisuju i antitumorska svojstva. Zbog sadržaja pektina i tanina borovnica se upotrebljava u liječenju proljeva, ali i kao lijek za osobe s upalom dišnih i mokraćnih putova. Lišće borovnice sadrži spoj arbutozid koji potiče izlučivanje mokraće pa je iz toga razloga čaj od lišća borovnice dobar diuretik. Iznimno djelovanje borovnice zapaženo je u liječenju šećerne bolesti. Glikozid mirtilin u listovima borovnice djeluje na smanjenje šećera u krvi pa su listovi borovnice čest sastojak u prirodnim preparatima za regulaciju šećera u krvi.

  • Visok sadržaj tanina u plodovima borovnice čini ih dobrim antisepticima te omogućava učinkovitije stezanje tkiva, što se pokazalo osobito korisnim kod upala i manjih krvarenja. Stoga se čaj od lišća borovnice često upotrebljava i kao oblog kod hemoroida.
  • Zbog svojega specifičnoga sastava u kojem se nalazi i polifenol borovnica djeluje na sniženje LDL kolesterola, što utječe na smanjenje ateroskleroze i povišenoga krvnoga tlaka.
  • Treba paziti na upotrebu listova borovnice u osoba koje imaju bolest gušterače.
  • Osobe koje imaju oksalaturiju (prisutnost oksalatnih kristala u urinu) trebaju biti oprezne s uzimanjem borovnice.
  • Sok od borovnice bez dodatka šećera umiruje upalu sluznice usne šupljine i smanjuje upalu zubnoga mesa.