BOŽIĆNA »NAGRADA S NEBA« ZA MEKSIČKE KATOLIKE U potrazi za prenoćištem u noći Isusova rođenja

Foto: Shutterstock
Pińata – božićna »nagrada s neba« za meksičke katolike

Za mnoge Meksikance »Las Posadas«, iako u doslovnom prijevodu gostionica ili svratište, označava prohladne noći u okruženju obitelji i prijatelja, pjevanje, uživanje u toplu obroku i širenje božićnoga veselja. U cijelom Meksiku crkve i zajednice devet noći, zaključno s Badnjakom, 24. prosinca, festivalom »Las Posadas« održavaju uspomenu na dane prije Kristova rođenja kada su Djevica Marija i sveti Josip bili u potrazi za mjestom gdje bi se Isus mogao roditi. »Las Posadas« postao je važan dio božićnih tradicijskih svečanosti u meksičkoj kulturi, posebice u katolika.

Svake večeri festival započinje procesijom, potom su misna slavlja, a sve završava zabavom – glazbom i vatrometom. Važno mjesto zauzimaju pińate, odnosno njihovo razbijanje. Posebno izrađene pińate ukrašavaju se šarenim papirima, a punjene su slatkišima, igračkama, ponekad i novcem. Njihovo je značenje, prema predaji, višestruko. Pińate imaju oblik zvijezde koja predstavlja zvijezdu koja je vodila trojicu mudraca do novorođenoga Isusa. Zvijezda također ima sedam vrhova, od kojih svaki simbolizira jedan od sedam smrtnih grijeha. Poslastice iz pińate simboliziraju nagrade s neba, koje se dijele među gostima u paketima zvanim »aguinaldos«.

Velikomu slavlju svakoga dana prethodi procesija kojom se predstavlja Marijina i Josipova potraga za prenoćištem u noći Isusova rođenja. Dijete odjeveno kao anđeo vodi procesiju ulicama grada s upaljenim svijećama, a na svakoj postaji čitaju se odlomci iz Svetoga pisma i pjevaju prigodne pjesme i litanije. Tradicionalno se povorci uvijek odbija smještaj sve do zadnjega svratišta koje ih prima unutra, a domaćini osiguravaju tradicionalnu hranu i piće.