BRAČNO PUTOVANJE ZA CIJELI ŽIVOT Osjetljiv problem

Na plaži Chesil
»Na plaži Chesil« (On Chesil Beach); drama; redatelj: Dominic Cooke; glume: Saoirse Ronan, Billy Howle, Emily Watson, Anne-Marie Duff

U nekoliko Cinestara u Hrvatskoj prikazuje se sedam filmova sa 12. vukovarskoga filmskoga festivala u programu »VFF u gostima«. Revija je počela ovogodišnjim pobjednikom, rumunjskim povijesnim filmom »Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari«, redatelja Radua Judea, koji će doći u kina.

U prvom dijelu te revije izdvaja se britanska romantično-socijalna drama »Na plaži Chesil«, prvi dugometražni redateljski filmski uradak Dominica Cookea, priznatoga londonskoga kazališnoga redatelja. Nastala je na temelju istoimena romana (2007.) uglednoga i nagrađivanoga engleskoga književnika Iana Russella McEwana (1948.), čijih je već nekoliko romana ekranizirano. No sada je prvi put on napisao scenarij i prilagodbu za film. Kao i u njegovim romanima, tako se i u filmovima očituje dobra struktura, vrsna dramaturgija, pomna karakterizacija likova, analiza društvenoga okruženja u vremenu u kojem se radnja zbiva, kao i važne teme i motivi.

Ovaj put radnja se zbiva u Engleskoj 1962., a potom kraće 1975. i 2007. godine. Snimana je na autentičnim mjestima u Engleskoj, plaži Chesil na obali Dorseta, a fotografija je vrlo lijepa. Scenografija i kostimografija vrlo dobro dočaravaju svako prikazano razdoblje, a gluma je vrlo izražajna i uvjerljiva, uz prikladan odabir glazbe.

Riječ je o iskrenoj ljubavi dvoje mladih studenata različita socijalnoga statusa i obiteljske situacije. Ona je dominantna violinistica Florence (Ronan), a Edward (Howle) studira povijest. Uspjeli su povezati vlastite obitelji i vjenčati se. Odlaze na bračno putovanje, ali tada se događa vrlo osjetljiv problem koji teško rješavaju, u čemu se vidi utjecaj tadašnjega vremena. Duboka ljubav ostaje, a koje su posljedice otkriva se kasnije navedenih godina.